Datoteka:Vecernje-novosti-propaganda.jpg

Vecernje-novosti-propaganda.jpg(320 × 389 piksela, veličina datoteke/fajla: 44 kB, MIME tip: image/jpeg)

Sažetak - Сажетак uredi

Opis

Jedan od čuvenih primera zloupotrebe medija, falsifikat Večernjih novosti u korist ratne propagande 1990-ih. Slika Uroša Predića iz 1888. godine je prikazana kao aktuelna fotografija srpskog dečaka iz okoline Srebrenice čiju su familiju pobili muslimani.[1]

Tekst ispod slike:

"BOLNO PODSEĆANJE: Najveće žrtve ratova su deca. Tako je i u ovom, najnovijem, u kojem srpski narod ponovo brani svoj goli opstanak. Slika koja je pre godinu i po dana obišla svet, sa groblja kod Skelana, na kojoj ovaj dečak - siroče očajava nad grobom oca, majke i ostale rodbine koju su u ofanzivi pobili muslimani, i dalje potresa sve koji znaju šta je dečja patnja. Dečaka sa slike u međuvremenu usvojila je jedna porodica iz Zvornika, i sada je on učenik prve godine srednje vojne škole."

Izvor

skenirano

Datum

1994.

Autor

Večernje novosti

Objašnjenje

Iako fotografija verovatno podleže zaštiti autorskih prava, smatram da njeno korištenje na ovoj stranici pokriva američki zakon o poštenoj upotrebi iz više razloga:

  1. to je fotografija niske rezolucije;
  2. ona značajno doprinosi članku;
  3. ova slika je puštena u medije u promocionalne svrhe;
  4. ova slika predstavlja važnu sliku od historijske vrednosti;
  5. ova slika se koristi isključivo u informativne i edukacijske svrhe od strane neprofitne organizacije;
  6. ova slika neće nikako onesposobiti vlasnika autorskih prava da profitira od prava na ovu sliku;

Licensing uredi

   Ova slika predstavlja skeniranu stranicu novina, časopisa ili članka, i autorsko pravo nad njom najvjerovatnije pripada bilo izdavaču novina ili pojedincu koji je radio na članku ili prikazanim slikama. Vjeruje se da se korištenje ograničenog broja slika strana iz novina u niskoj rezoluciji:
  • za ilustraciju bilo publikacije, bilo izdanja u pitanju
  • uz ime publikacije ili vidljivo na samoj slici ili napisano u gornjem opisu
  • kada ne postoji slobodan ekvivalent ili isti ne bi poslužio u istu svrhu
  • na Wikipediji, koja se nalazi na serverima u Sjedinjenim Državama od strane neprofitne Zaklade Wikimedia

dozvoljeno sukladno pravilima poštene upotrebe propisanim u zakonu o autorskim pravima Sjedinjenih Država. Bilo koja druga upotreba ove slike, na Wikipediji ili drugdje, može biti kršenje autorskih prava. Pogledajte Wikipedia:Poštena upotreba.


Napomena pošiljatelju: Molimo dodajte detaljno objašnjenje poštene upotrebe za svaku upotrebu, kao što je opisano na Wikipedia:Korištenje slika, kao i izvor djela i podatke o autorskim pravima. Sve slike koje u roku od pet dana od postavljanja ne budu imale sve potrebne podatke o objašnjenju, izvoru i autorskim pravima, bit će brisane.


Historija datoteke

Kliknite na datum/vrijeme da biste vidjeli tadašnju verziju datoteke.

Datum/vrijemeMinijaturaDimenzijeKorisnikKomentar
aktualna16:22, 29 decembar 2009Minijatura verzije (16:22, 29 decembar 2009)320 × 389 (44 kB)Mladifilozof (razgovor | doprinos)Ratna propaganda Večernjih novosti.

Sljedećih 2 stranica koriste ovu datoteku:

Metapodaci