Crom Alternativna Valuta

Crom Alternativna Valuta je službeno pokrenuta 27 rujna 2009 godine.

Alternativna valuta je pojam koji se odnosi na bilo koju valutu koja se koristi kao alternativa dominantnim nacionalnim ili multinacionalnim valutnim sustavima. Alternativne valute mogu izdavati pojedinci, korporacije ili organizacije, mogu ih izdavati i nacionalne vlade ili jedinice lokalne samouprave, a mogu se pojaviti i prirodno same od sebe kad ljudi počnu koristiti određenu vrstu robe kao valutu.

Kada se koriste u kombinaciji s nacionalnim ili multinacionalnim službenim valutama, onda se nazivaju komplementarne valute. Većina komplementarnih valuta su također i lokalne valute jer je njihova upotreba ograničena na određena područja. Zakonitost i porezni status alternativnih valuta varira od zemlje do zemlje, upotreba nekih sustava je u nekim zemljama legalna dok bi u drugim ista bila ilegalna.

Ideju o alternativnoj valuti Crom je osmislio Duric Aljosa, slobodni mislilac i samouki istraživač, izabran za prvog predsjednika Udruge Crom Alternativna Razmjena.

Valuta uredi

Crom je ekonometrijski simbol, u legalnom pogledu nema nikakvu materijalnu podlogu, njegov opticaj nije nametnut i prisilan. Vrijednost mu određuje onaj tko ga prihvaća isključivo na dobrovoljnoj bazi, okvirno kao simbol za aktivnosti opredmećene u vremenskoj jedinici od jednog sata.

Izdaje se u opticaj kroz elektroničku platformu u elektroničkom obliku, njegova upotreba nema teritorijalnih ograničenja.


Razmjene uredi

Ovom sustavu alternativne valute je moguće pristupiti putem interneta kroz računala ili mobilne uređaje.

Sustav funkcionira u sklopu Udruge Crom Alternativna Razmjena, a može mu se priključiti svako uz uvjet da ima e-mail adresu, i to kao "Čovjek", "Pravna osoba iz javnog sektora", "Pravna osoba iz privatnog sektora" ili "Virtualna Organizacija". Svaki "Čovjek" svakog prvog u mjesecu prima od sustava 730 croma (24 sata x 30 dana).

Razmjene se obavljaju u obliku više vrsta elektroničkih transakcija. Unutar sustava postoji tržnica na kojoj se susreću ponuda i potražnja u vidu oglasa sa slikama, dogovore je moguće ostvarivati internim sistemom poruka.


Ekonomski razvoj uredi

Zdrav globalni sustav čine zdrave lokalne zajednice. Ideja ovog projekta je zasnovana na uspostavljanju međusobne suradnje umjesto odnosa međusobne konkurencije, promicanju i revitalizaciji lokalnog ekonomskog razvoja kroz zajednički rad na stvaranju malih mreža društvenih zajednica koje bi zajedno činile jednu veliku mrežu bez političke obojanosti i omogućile stvaranje nove kolektivne svjesti bazirane na zdravom razumu, budućnosti u kojoj bi slobodno tržište odlučivalo o vrijednosti novih ideja.

Sudionici u projektu su povezani u zajednicu od čijeg progresa imaju korist, u njemu ne sudjeluju samo zbog vlastitog interesa, koristi i zarade već imaju zajednički cilj, napredak cijele zajednice.

Jedna od primarnih funkcija alternativne valute Crom je kroz mjesečna primanja osigurati svima osnovni nivo dostojanstvenog ljudskog života. Osim toga, cilj je ljudima pružiti ekonomsku i socijalnu sigurnost, te jednake mogućnosti, kroz alternativnu valutu izgraditi mostove između pojedinaca, poduzeća, zajednica, gradova, država i njihovih neispunjenih potreba i objektiva.

Budući da su centralizirani novac i centralizirana moć simbiozni par, u pogledu dosezanja što višeg oblika demokracije, namjera je rasporediti potreban uloženi rad za opstanak i razvoj neke zajednice, te uživanje u njegovim plodovima na što više pripadnika zajednice kako bi se decentraliziralo bogatstvo i ujedno skratilo radno vrijeme.

Monetarna reforma uredi

Udruga Crom Alternativna Razmjena je organizacija osnovana s ciljem da zainteresiranima omogući razmjenu intelektualnih, materijalnih i drugih dobara izvan zatvorenog okvira privatiziranog globalnog financijskog sustava ograničenih mogućnosti u kojem cirkuliraju konvencionalne valute bez ikakve materijalne podloge, i time ponudi mogućnost otklanjanja njegovih negativnih posljedica čiji su uzroci pronađeni u:

- izdavanje novca u obliku duga,

- seigniorage (razlika između intrinzične i nominalne vrijednosti novca),

- nejednakost raspodjele bogatstva,

- bankarska praksa djelomične rezerve (kreditni multiplikator).

Stajalište Udruge Crom Alternativna Razmjena je da je odgovor na pitanje da li je financijski sustav pošten i učinkovit ili ne, prvenstveno određen načinom na koji se stvara i izdaje novac, tko ga stvara i u kojem obliku. Polazište je da novčani sustav utječe na naš svakodnevni život više nego izvršne, pravosudne i zakonodavne odluke zajedno, da temeljan izvor moći leži u stvaranju novca a ne zakona, pa je sukladno tome sloboda temeljena na monetarnoj suverenosti i financijskoj neovisnosti šire populacije osnovni uvjet za razvoj bilo koje vrste civilnog demokratskog društva.


Projekt uredi

Cijeli projekt je zamišljen kao informacijski resurs i oblik ponude usluga širokog spektra. Pokrenut je na tri različita jezika: engleski, hrvatski i talijanski.

U prvobitnom obliku, njegov funkcionalni dio su činili:


Povijest uredi

Osnivačka skupština udruge je održana u Puli dana 05 rujna 2009 godine, a 20 siječnja 2010 je Udruga Crom Alternativna Razmjena upisana u Registar Udruga Republike Hrvatske.


Izvori uredi


Neovisna mišljenja o projektu uredi

Pop/rock/punk glazbenici s područja bivše Jugoslavije o Crom Alternativnoj Valuti: