Kortni Lav (engl. Courtney Love) je američka rok pevačica, glumica i tekstopisac. Rođena je 9. jula 1964. godine u San Francisku. Najpoznatija je kao pevačica i frontmen alternatinog rok benda Hole i žena pevača Kurta Kobejna.

Courtney Love
Courtney Love 2009.
Lični podaci
Ime po rođenjuCourtney Michelle Harrison
Drugo imeCourtney Michelle Love
Courtney Michelle Cobain
Courtney Love Cobain
Love Michelle Harrison
Courtney Michelle Menely
Coco Rodriguez
Datum rođenja9. srpnja 1964.
Mjesto rođenjaSan Francisco, Kalifornija, SAD,
Zanimanjepjevačica, tekstopisac, glazbena producentica, filmska producentica, glumica
Muzički rad
Period aktivnosti1983. - danas
Žanralternativni rock, grunge
Instrumentvokal, gitara, bas gitara
Ostalo
Službene straniceCourtneyLove.com

Časopis Rolling Stone je proglasio Kortni za najkontroverzniju ženu u istoriji rok muzike ikada. Kao glumica, osvojila je nagradu Zlatni globus.

Muzika uredi

Kortni je počela muzičku karijeru još kao tinejdžerka, a jedna od prvih bendova u kojima je kratko pevala bio je Faith No More. Mnogo godina kasnije, sama tvrdi da je u tom periodu jedva preživela pošto je par godina ranije pobegla od kuće i bila primorana da radi po kafićima, klubovima a neko vreme i kao striptizeta. Nakon toga, sa prijateljicom osnovala je bend The Pagan Babies. Nakon što su snimili 4 demo pesme, zbog svađe, Kortni je bila izbačena iz benda. Početkom 1989. počela je da uči da svira gitaru i krenula da osniva svoju grupu a isto vreme pojavila se i u par filmova, sa manjim ulogama. Na nekom od rok festivala upoznala je neke od izvođača koji će mnogo godina kasnije biti u bendu, a potom i Erika Erlandsona, prvog zvaničnog člana i gitariste grupe Hole.

Prvi album Pretty on the Inside grupa je izdala 1991. godine za nezavisnu muzičku kuću. Album je bio mešavina panka i roka, a interesantno je da je taj isti album bio prodavaniji nego prvenac grupe Nirvana iako su mnogo njihovi fanovi tvrdili da je Kortni donela slavu sebi i svom albumu samo uz pomoć Kurta i njegove slave.

Drugi album Live Through This izašao je u prodaju 1994. godine, par dana nakon što je Kurt Kobejn pronađen mrtav. Album je proglašen za jedan od najboljih grandž albuma devedesetih i dobio je kultni status, kako zbog kontroverznih pesama i tekstova, tako i zbog činjenice da se na albumu mogu čuti i Kurtovi vokali u nekoliko pesama. Samo dva meseca nakon smrti Kobejna i izlaska albuma, basista grupe Hole, Kristen Pfaff se preodozirala i pronađena je mrtva u svom stanu. To je bio još jedan udarac za Kortni i još jedan od razloga za njene pokušaje samoubistva u tom periodu.

Sledeći album, Celebrity Skin, našao se u prodaji krajem 1998. godine. Ovog puta dosta blaži zvuk, veliki broj rok balada i teških tekstova, doneli su ovoj grupi još veći komercijalni uspeh i pozitivne reakcije muzičkih kritičara. Neki od fanova bili su razočarani što je Kortni na prvi pogled skinula svoju krunu grandž kraljice ali njihovi koncerti na kraju su ih uverili da je ona ostala ista.

Posle više od deset godina postojanja, 2001. godine, grupa je najavila da se razilazi i otkazala nekoliko nastupa koji su bili u sklopu turneje njihovog zadnjeg albuma. Sledeće godine, zvanično, grupa se raspala.

Kortni je još tad najavila da planira da izda solo album i krenula je da radi na novim pesmama. Nakon nekoliko manjih nastupa na kojima je pevala svoje demo pesme, njen prvi solo album America’s Sweetheart našao se u prodaji 2004. godine. Dosta brži i tvrđi zvuk stavili su Kortni ponovo u centar sveta alternativnog roka. Nažalost, zbog problema u privatnom životu i brojnim suđenjima zbog prekršaja, album gotovo da nije ni imao promociju i nije napravio veći komercijalni uspeh. Kortni je izjavila da je za to kriva muzička kuća Virgin koja joj nije dala kreativnu slobodu i ubrzavala izlazak albuma, pa je iz tog razloga većina pesama ostala u svom prvobitnom demo stanju i nisu bile dovršene onako kako je ona želela. Milionski ugovor je zatim prekinut a Kortni je počela sa radom na novom albumu koji bi trebao da se nađe u prodaji krajem 2008. godine i nosi naziv Nobody's Daughter.

Brak uredi

Kortni Lav je prvi put videla Kobejna na jednom nastupu 1988. godine. Prema rečima novinarke Everet Tru, formalno su se upoznali na jednom koncertu u Los Anđelesu u maju 1991, mada se prema mnogim izvorima prvi susret desio u Portlandu 1989. Od jeseni 1991. su često bili zajedno, često koristeći drogu.

Godine 1992. Kortni je zatrudnela i 24. februara iste godine Kurt i Kortni su se venčali na Havajima, posle završetka turneje Nirvane po Australiji. Par dobija ćerku, Fransis Bin Kobejn, 18. avgusta 1992.

Kortni Lav nije baš bila popularna kod obožavalaca Nirvane. Najveći kritičari smatraju da je Kortni koristila Kurta da bi postala slavna, upoređujući se sa Joko Ono.

Skandali uredi

Kortni Lav je iza sebe ima brdu skandala koji su počeli i pre kontroverznog braka sa frontmenom grupe Nirvana. Jedan od najvećih bio je kada im se rodila ćerka, nakon što su jedne novine objavile kako je koristila drogu u toku trudnoće. Zbog šokantnog članka, socijalna služba je u više navrata pokušala da im uzme dete. Kurt Kobejn, otac ćerkice, i Kortni su bili primorani da nedeljno idu na testove i neko vreme nisu imali starateljstvo. Nakon smrti Kobejna, mnogi su verovali da je u to i ona umešana pa je veliki broj ogorčenih fanova Nirvane pokušavao da na svaki način optuži nju za njegovu smrt.

U jednim novinama Kortni je izjavila kako joj je otac, kad je imala samo 4 godine, davao LSD i optužila svoju majku za zlostavljanje. U toku 2004. imala je preko deset hapšenja zbog nereda u javnosti, droge i tuča pod dejstvom opijata. Zbog istih malo je falilo da ode u zatvor ali je sudija pristao na pritvor u kliniku za odvikavanje u kojoj je bila skoro pola godine. Tokom godina od smrti Kobejna, ostatak benda i ona vodili su sudske sporove oke muzičke kuće koju su članovi benda Nirvana i Hole zajedno osnovali.

Diskografija uredi

Filmografija uredi

Filmografija glumca Kortni Lav
God. Srpskohrvatski naziv Originalni naziv Uloga
1986. Sid and Nancy
1987. Straight to Hell
1988. Tapeheads
1991. The Year Punk Broke dokumentarni
1995. Tank Girl Executive music coordinator
1996. Basquiat
1996. Feeling Minnesota
1996. Narod protiv Larija Flinta The People vs. Larry Flynt
1996. Not Bad for a Girl dokumentarni
1997. Off the Menu: The Last Days of Chasen’s dokumentarni
1998. Kurt & Courtney dokumentarni
1999. Clara Bow: Discovering the It Girl narator dokumentarni
1999. 200 Cigarettes
1999. Man on the Moon
2000. Beat
2000. Bounce: Behind the Velvet Rope dokumentarni
2001. Julie Johnson
2001. Last Party 2000 dokumentarni
2002. Trapped
2003. Mayor of the Sunset Strip dokumentarni

Vanjske veze uredi

 U Wikimedijinoj ostavi nalazi se članak na temu: Courtney Love