Columbia (rijeka)

Columbia (španjolski: Río Columbia) je najveća rijeka na zapadu Sjevernoameričkog kontinenta koja utječe u Tihi ocean duga 2 000 km[1], poznata po svom izuzetnom - hidropotencijalu.

Columbia
Río Columbia
Lokacija
Države Kanada
 SAD
GradoviPortland, Vancouver, Astoria
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina
Jezero Columbia u Stjenovitim planinama (Britanska Kolumbija)
820 m
Ušće
  – aps. visina
  – vrsta
Pacifik kod grada Astoria
0 m
delta
Dužina2 000 [1] km
PritokeKootenay, Snake, Spokane, Yakima, Willamette
Hidrologija
Protok
  – srednji

265 000 m³/s
Sliv
  – površina

668 000 [1] km²
Ulijeva se uTihi ocean
Transport
Plovnostdo ušća rijeke Snake

Geografske karakteristike uredi

Columbia izvire u kanadskim Stjenovitim planinama u Britanskoj Kolumbiji iz Jezera Columbia na nadmorskoj visini od 820 m. Od izvora rijeka isprva teče prema sjeverozapadu, zatim skreće na jug, te ulazi u američku državu - Washington, zatim teče kroz Oregon u pravcu zapada gdje se kod mjesta Astoria ulijeva u Tihi ocean.

 
Karta porječja Columbije

Columbia sa svojim pritokama ima porječje veliko oko 668 000 km²[1], koje obuhvaća dijelove kanadske provincije Britanska Kolumbija i dijelove američkih država Oregon i Washington. Dvije petine porječja pripada Kanadi, a to je nekih 800 km. [1]

Po količini voda Columbia je četvrta rijeka po veličini u Sjedinjenim Američkim Državama i prva u pacifičkom slivu, kako rijeka ima i veliki pad, dakle i veliku snagu, na rijeci je podignuto 14 hidroelektrana, uz brojne po njenim pritokama, tako da je i po tom Columbia prva među rijekama Sjeverne Amerike.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Columbia River (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 15. 10. 2012. 

Vanjske veze uredi