Civilization IV

Civilization IV je strateška kompjuterska igra iz 2005. godine. Četvrti je deo izuzetno popularne franšize i donosi pregršt poboljšanja u odnosu na svoje prethodnike. Do sada je objavljeno tri ekspanzija i to: Warlords, Beyond the Sword i Colonization. Prodato je preko 3 miliona primeraka igre koja je dobila sve moguće pohvale. Uglavnom je u većini časopisa dobijala ocene preko 9, a IGN ju je čak proglasio najboljom igrom 2005.[1], kao i drugom najboljom kompjuterskom igrom ikada.[2]

Civilization IV

Razvio Firaxis Games
Dizajner(i) Soren Džonson
Pogon Gamebryo
Verzija 1.74 (od 20. jula 2007.)
Datum(i) objavljivanja 25. oktobar 2005. (Severna Amerika)
4. novembar 2005. (ostatak sveta)
Žanr(ovi) Potezna strategija
Platforme Windows, Macintosh
Medijum CD (2), DVD
Potrebne specifikacije sistema Windows 2000/XP/Vista
procesor od 1.2 GHz
256 MB RAM
1.7 GB na hard disku
4x DVD drajv
DirectX 9.0c kompatibilna grafička kartica sa 64 MB i T&L standardom i pixel shader-om
DirectX 9.0c kompatibilna zvučna kartica
Način kontrole Miš, Tastatura
Prethodnik Civilization III
Naslednik Civilization V

Igra vas na početku stavlja u ulogu vođe (Julije Cezar, Džordž Vašington, Petar Veliki...) jedne od 18 civilizacija (SAD, Maje, Japan, Stara Grčka...) koji treba do osnuje carstvo počevši od malih gradova koje će razviti do bilionskih metropola. Igra počinje 4000 godine pne. i odvija se na verodostojnim lokacijama (planeta Zemlja, Evropa...) ili na nasumično generisanim mestima. U gradovima možete graditi crkve, luke, elektrane ili pozorišta, ali i neke od poznatih svetskih znamenitosti kao što su Ajfelova kula, Kineski zid, Semiramidini viseći vrtovi ili mnogih drugih.

U toku igre, igrač koristeći resurse (gvožđe, banane, dijamanti...) i gradeći gradove otkriva nove tehnologije i građevine i stupa u odnos sa susednim nacijama. Igru je moguće igrati na više načina jer od igrača zavisi da li će ratovati, širiti svoju kulturu, špijunirati susede ili će diplomatijom izbeći sukobe. Igra zaista ide ne samo u širinu već i u dubinu, sa pregršt mogućnosti i situacija što daje utisak da svaki put igru igrate na drugačiji način. Iako su audio i vizuelna komponenta igre nešto slabije, gejmplej to nadoknađuje s obzirom da je doveden skoro do savršenstva.

Gejmplej uredi

Diplomatija uredi

Diplomatija u igri podrazumeva razmenu dobara. Moguće je razmenjivanje tehnologije, resursa, mapa ili zlata. Postoje i složeniji načini uspostavljanja odnosa, poput otvaranja granica prijateljima, sankcija, vojnih paktova ili usvajanja određenih zakona ili religija. Veliku ulogu u diplomatiji igra formiranje Ujedinjenih Nacija što omogućava usvajanje Rezolucija Ujedinjenih nacija (kao što su zabrana korišćenja nuklearnog oružja).

Za razliku od prethodnih igara lideri kompjuterski vođenih zemalja protivnika sada se ponašaju mnogo „pametnije“, jer obraćaju pažnju čak i na to sa kime trgujete ili ratujete i sve to ima uticaj na odnose koji imaju sa vama (bili oni prijateljski ili ne). U zavisnosti od toga možete od njih dobiti i određene povlastice.

Borba uredi

Vojne jedinice nakon svake borbe dobijaju iskustvene poene koje koje trošite na određena poboljšanja (ima ih ukupno 41). Što je jedinica iskustvenija to će lakše savladati čak i naprednije jedinice. Takođe, pre napada igrač dobija u procentima koliku šansu njegove trupe imaju da poraze protivničke.

Izvori uredi

  1. „Civilization IV”. Arhivirano iz originala na datum 2012-07-09. Pristupljeno 2011-04-10. 
  2. Civilization IV