Charlton Heston

Charlton Heston (4. listopada 1923. - 5. travnja 2008.) bio je američki filmski, kazališni i televizijski glumac, nagrađen Oscarom za glavnu ulogu u filmu Ben-Hur.

Charlton Heston
Biografske informacije
RođenjeJohn Charles Carter
(1923-10-04)4. 10. 1923.
Ničija zemlja (danas dio Evanstona), Illinois,
SAD
Smrt5. 4. 2008. (dob: 84)
Beverly Hills, SAD
SupružnikLydia Clarke (1944-2008)
Opus
Djelatni period1941-2003

Biografija uredi

Rodio se kao John Charles Carter u mjestu Evanston, savezna država Illinois. Roditelji su mu se razveli kada je imao 10 godina. Prezime "Heston" je dobio od očuha, Chestera Hestona. U srednjoj školi bio je aktivan u dramskoj grupi, pa je dobio stipendiju za sveučilište Northwestern. Prvu je filmsku ulogu imao 1941., a sljedeću 1950. godine. U međuvremenu je bio u američkoj vojsci, oženio se Lydiom Clarke, s kojom je ostao do kraja života, a do kraja 1940-ih je nastupao u kazalištu. U filmskoj karijeri, koja je trajala preko 50 godina, najznačajnije su mu uloge u filmovima Deset zapovijedi, Ben-Hur, Planet majmuna i Soylent Green. Ukupno je ostvario 126 filmskih i televizijskih uloga.[1]

Bio je protivnik makartizma i rasne segregacije, kao i veliki aktivist za ljudska prava te je sudjelovao u Maršu na Washington 1963. godine. Vodio je i 45. dodjelu Oscara, 1973. godine.

Heston je bio zagovornik upotrebe oružja, te predsjednik "National Rifle Associationa" (NRA), udruge koja se zalaže za korištenje oružja u kućanstvima u svrhu samoobrane. Ta je njegova uloga više puta bila ismijavana, primjerice u dokumentarnom filmu Bowling for Columbine, gdje je autor filma Michael Moore posjetio Hestona u njegovom domu i kritizirao njega i njegovu udrugu. Heston je ustao i napustio intervju, a scenu je Moore uključio u film. Heston se često pozivao na sporni Drugi amandman Ustava SAD-a, koji omogućava nošenje vatrenog oružja.

Predsjednik George W. Bush dodijelio mu je Predsjedničku medalju slobode, najviše američko civilno odličje.

U mirovinu je otišao 2003. godine, nakon što je javno objavio da mu je dijagnosticirana Alzheimerova bolest. Posljednje godine života proveo je prikovan za krevet. Umro je u svom domu na Beverly Hillsu, 5. travnja 2008. godine.

 
Charlton Heston u ulozi Mojsija u Deset zapovijedi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi