Cessair

višeznačna odrednica na Vikimediji

U irskoj mitologiji, Cessair (takođe poznata pod imenima Cesair i Ceasair; angliciziranoKesair) je bila, prema Knjizi invauija, predvodnica prvih stanovnika Irske prije biblijskog Potopa.[1]. Ta priča se obično smatra pokušajem kristijanizacije legende koja je u irskoj postojala prije pokrštavnaja,[1] ali može biti i proizvod pseudohistorije stvorene od kasnijih kršćanskih autora.

Prema navodima je bila kćer Noinog sina po imenu Bith i njegove supruge Birren.[1] Legenda navod da je njenom ocu Noa zabranio pristup u Arku ali da ga je Cessair tada savjetovala da sagradi idola. Idol im je savjetovao da izbjegnu Potop u brodu. Cessair je zajedno sa tri muškarca - Bithom, Fintanom i Ladrom, te pedeset žena, isplovila i plovila duže od sedam godina. Iskrcali su se u Irskoj kod Dún na mBarca (Donemark, u zaljevu Bantry na obali Corka), četrdeset dana prije Potopa, u godini Svijeta 2242[2] prema Annals of the Four Masters, odnosno godini 2361. pne. prema kronologiji Seathrún Céitinna.

Tri muškarca su među sobom podijelili žene. Cessair i šesnaest žena su otišle Fintanu, sedamnaest, uključujući Barann, su otišče Bithu, a šesnaest, uključujući Balbu, otišle Ladri; Ladra je, međutim, umro i njegove žene su podijelili Fintan i Bith. Potom je umro Bith. Fintan je tako dobio sve žene, ali je pobhegao. Šest dana prije Potopa je Cessair umrla od slomljenog srca u Cuil Ceasrachu u Connachtu. Govori se da je pokopana na vrhu brda Cnoc Meadha, šest milja od Tuama, County Galway [3].

Ostatak Cessairinog naroda je potom stradao u Potopu, sa izuzetkom Fintana koji se pretvorio u lososa. Nakon niza transformacija, ponovno je postao čovjek i tako mogao ispričati priču o svom narodu.

Druga verzija legende, koju sadrži Book of Druimm Snechta, navodi da je Banba došla u Irsku sa tri muškarca i pedeset žena, dvije stotine četrdeset godina prije Potopa (2490. pne. po kronologijei). Njen narod je u Irskoj živio četvrdeset godina i umro od kuge. Banba se u tradicionalnim izvorima najčešče smješta među Tuatha Dé Dananne, koji su u Irskoj živjeli mnogo kasnije.

Seathrún Céitinn također navodi legendu o tri ribara iz današnje Španije koji su se zvali Capa, Laigne i Luasad. Njih je godinu dana prije Potopa u Irsku dobacila oluja. Tamo im se svidjelo, te su došli sa ženama, neposredno pred Potopa u kome su se utopili.

Cessair je također ime kćeri kralja Galije koja se udala za Úgaine Mora, velikog kralja Irske, u 6. ili 5. vijeku pne.

Prethodi:
none
Mitske invazije Irske
AFM 2958. pne. [1]
FFE 2361. pne. [2]
Slijedi:
Partholón

V. također uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 "Cesair 1," A Dictionary of Celtic Mythology. James McKillop. Oxford University Press, 1998
  2. Annal 2242 [The Annals do not attempt to ascribe BC dates to these events.]
  3. (Lynch, 2006)

Eksterni linkovi uredi