Centralni industrijski okrug (Poljska)

Centralni industrijski okrug (poljski: Centralny Okręg Przemysłowy, skraćeno COP) je industrijska oblast Poljske, odnosno ekonomski projekt koji je 1936. godine pokrenula vlada tadašnje poljske države sa ciljem industrijalizacije i modernizacije zemlje, kao i što bolje pripreme za eventualni svjetski sukob. Glavni pokretač plana bio je ekonomist i ministar financija Eugeniusz Kwiatkowski. Plan se službeno počeo provoditi 1. septembra 1936. i trebao je trajati četiri godine - do 1. septembra 1940. godine. Njegov ključni dio je bio izgradnja što je moguće više industrijskih postrojenja, kao i odgovarajućih transportnih veza i infrastrukture u centralnom dijelu države. Osim ekonomske svrhe - poticanja razvoja relativno zapuštenog dijela Poljske - bio je motiviran i vojnim obzirima, odnosno nastojanjem da Poljska razvije vlastitu vojnu industriju kako ne bi ovisila o uvozu i nadoknadila zaostajanje u modernom naoružanju u odnosu na susjedne države; centralna lokacija, relativno daleka od granica sa nacističkom Njemačkom i SSSR.om je takošer strateške industrijske pogone trebala učiniti manje ranjivom u odnosu na strane napade. Izgradnja novih industrijskih pogona je također trebala smanjiti nezaposlenost, koja je bila jedan od izuzetno teških problema u Velikom ekonomskom krizom pogođenoj Poljskoj.

Poljska 1936. godine; jarkim bojama označena vojvodtsva uključena u projekt COP

COP je predstavljao izuzetno ambiciozan projekt, za koga je bila predviđena za tadašnje standarde izuzetno visoka svota od 3 milijarde zlota. Gotovo u potpunosti je financiran javnim novcem, te je do 1939. godine činio oko 60 % svih javnih investicija. COP je do 1939. godine, velikim dijelom zbog nedostatka sredstava, tek djelomično uspio ostvariti svoje ciljeve. Njegovu sigurnost je, međutim, kompromitiralo komadanje Čehoslovačke, nakon koga su Nijemci dobili operativnu osnovicu da ga ugroze sa južnih poljskih granica. Tvorci COP-a također nisu uzeli u obzir i mogućnosti modernog ratnog zrakoplovstva, odnosno ranjivost koncentriranih industrijskih postrojenja na strateško bombardiranje.

COP je prestao postojati kada je 1939. nakon njemačke invazije uništena poljska država. Nakon oslobođenja 1945. su njegova postrojenja novi komunistički vlastodršci iskoristili kao temelj za vlastiti projekt industrijalizacije.