Cenn Fáelad mac Ailella

Cenn Fáelad mac Ailella (alias Cennfaeladh) (? -679) bio je irski plemić i učenjak, poznat po tome što je iznenada stekao neuobičajeno dobro pamćenje nakon što je teško ranjen u glavu u borbi.

Bio je član klana Cenél nEógain, unuk kralja Báetán mac Muirchertaiga i daleki potomak Niall Noígiallacha. Bio je u rodu sa svojim suvremenicima - kraljem Aldfrithom od Northumbrije i biskupom Cuthbertom od Lindisfarnea. Otac Ailill mac Báetán mu je ubijen, a i sam Cenn Faelad je umalo stradao nasilnom smrću zahvaljujući svom sudjelovanju u velikoj bitci kod Mag Ratha. Tada je dobio udarac u glavu, te je sa bojišta odveden u obližnji samostan Tomregan kako bi se oporavio. Prema tradiciji, u samostanu su se u to vrijeme nalazile tri škole - jedna za "latinsko znanje", jedna za irsko pravo i jedna za irsku poeziju.

Kada se oporavio, Cenel Faelad je, prema predaji, mogao ponoviti svaku riječ koju su redovnici i njihovi učenici recitirali, odnosno "udarac mu je izbacio zaboravljanje iz glave". Zbog toga je postao učen čovjek, odnosno jedan od najvećih mudraca svog vremena. Svoja znanja je počeo bilježiti u knjige. Jedan tekst koji mu se pripisuje se danas čuva u Dublinu.

Izvori uredi

Literatura uredi