Catherine O'Leary

Catherine O'Leary, također poznata i kao Cate O'Leary (o. 1827 - 3. jul 1895), bila je irska doseljenica u SAD, najpoznatija po urbanoj legendi prema kojoj je njena krava izazvala katastrofalni požar u Chicagu 1871.

Ilustracija navodnog događaja u Harper's Weeklyju.

Požar je izbio 8. oktobra 1871. godine i u njemu je stradala šupa koju je držala Catherine O'Leary. Nakon požara je Michael Ahern, novinar Chicago Tribunea, napisao članak u kome se tvrdilo da je požar izbio tako što je O'Leary muzla kravu, koja se pri tom ritnula stražnjom nogama i bacila svjetiljku na sijeno. Iako Ahern nije naveo ime žene, njeni susjedi i šira javnost su je lako identificirali. Ahern je 1893. priznao da je cijelu priču izmislio.

O'Leary je umrla 1895. godine. Do kraja života su je optuživali da je izazvala požar, bilo zbog pijanstva, bilo zbog nepažnje. Iza sebe je ostavila dvoje kćeri i sina Jamesa Patricka O'Learyja, koji je početkom 20. vijeka bio neslužbeni "kralj kocke" u gradu.

Godinama kasnije je Catherine O'Leary postala predmetom referenci u popularnoj kulturi. Godine 1937. je snimljen hollywoodski film In Old Chicago, gdje je njen lik prikazan herojski, a za tu ulogu je Alice Brady osvojila Oscar za najbolju sporednu glumicu.

Vanjske veze uredi