Carla Del Ponte


Carla del Ponte (Lugano, 9.2. 1947.) je švicarska pravnica i bivša glavna tužiteljica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu. Od 2008. do 2011. godine bila je na dužnosti veleposlanice Švicarske u Argentini.

Carla del Ponte
Rođenje9. 2. 1947. (1947-02-09) (dob: 77)
Bignasco
DržavljanstvoŠvicarska
Zanimanjetužioc (bivši), diplomat (bivši)
Godine aktivnosti1975. - danas
PoslodavacUjedinjene nacije
Titulaglavni tužioc Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnog krivičnog suda za Ruandu
Mandat1999. - 2008. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 1999. - 2003. Međunarodni krivični sud za Ruandu
PrethodnikLouise Arbour
NasljednikSerge Brammertz

Rođena je u Luganu, a pravo je studirala u Bernu, Ženevi i Velikoj Britaniji. Od 1975. do 1981. se bavila privatnom advokatskom praksom. Godine 1981. je imenovana istražnom sutkinjom te se istakla u istragama vezanim uz terorizam, špijunažu, pranje novca i trgovinu drogom. Zbog potonjeg je bila na meti italijanske mafije te preživjela pokušaj atentata.

Godine 1994. je postala glavni tužitelj Švicarske, a pet godina kasnije je postala glavna tužiteljica ICTY. Za vrijeme njenog mandata je podignut veliki broj optužnica i veliki broj bivših ratnih vođa s područja bivše Jugoslavije je uhapšen i osuđen odnosno čeka suđenje za ratne zločine. Zbog toga je Del Ponte uživala veliki ugled u svjetskoj javnosti.

U zemljama bivše Jugoslavije je s vremenom postala jedna od najomraženijih ličnosti. Protiv nje se vode kampanje mržnje (npr. "Kurva del Ponte"[1] i sl.) a njeni navodi se selektivno koriste (npr. u Srbiji se kritikuju njene optužbe protiv srbijanskih vođa ali uvažavaju njene optužbe protiv OVK o trgovini organa).

Često je kritiziraju zbog arogancije, politikantskih izjava i loše napisanih optužnica te pravne strategije koje je od optuženih ratnih vođa učinila mučenike i nacionalne heroje, odnosno podgrijala nacionalizam i stvorila plodno tlo za nastavak etničkih sukoba u bliskoj budućnosti.

Zbog povećanja ekspeditivnosti tribunala Vijeće sigurnosti je 2003. razdvojilo uloge tužitelja za Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području Ruande (ICTR) pa je Carlu Del Ponte na tribunalu za Ruandu zamijenio Hassan Bubacar Jallow. 1. siječnja 2008. na dužnosti glavnog tužitelja nasljedio ju je Serge Brammertz.

Izvori uredi

Vanjske veze uredi