Car Wuzong od Tanga

Car Wuzong od Tanga (唐武宗) (2. jul 814 – 22. april 846), rođen kao Li Chan (李瀍), promijenio ime u Li Yan (李炎) neposredno prije smrti, bio je car Kine iz dinastije Tang koji je vladao od 840. do 846.

Car Wuzong od Tanga (Li Chan)
car dinastije Tang
Vladavina 20. februar 840[1][2] – April 22, 846
Prethodnik Car Wenzong
Nasljednik Car Xuānzong
Potomstvo pet sinova i sedam kćeri
Posthumno ime Car Zedao Zhaosui Xiao 至道昭肅孝皇帝
Hramsko ime Wuzong 武宗
Dinastija Tang
Otac Car Muzong
Majka Carica Xuanyi
Rođen/a 2. jul 814[1][2]
Umro/la 22. april 846[1][2] (age 31)
Religija taoizam

Rodio se kao peti sin princa Li Henga, koji je kasnije vladao kao car Muzong, a na prijestolje je došao nakon vladavine dva brata - cara Jingzonga i cara Wenzong - što je predstavljalo jedinstveni slučaj u kineskoj historiji da tri brata zaredom budu na carskom prijestolju. Njegov brat je neposredno pred smrt za nasljednika ukazom odredio svog nećaka (i Jingzongovog sina) Li Chengmeija, ali su moćni dvorski eunusi na čelu sa Qui Shiliangom jednostavno ignorirali ukaz te za cara postavili Li Chana, naredivši Li Chengmeiju da izvrši samoubistvo.

Vladavinu Wuzonga je na vanjskom planu obilježio ustanak dotadašnjih saveznika i vazala iz naroda Huigu (Ujgura), koje je oko 843. skršio general Shi Xiong. Iste je godine, na poticaj svog moćnog kancelara Li Deyu, pokrenuo tzv. Zhaoyi pohod protiv gospodara rata Liu Zhena, koji je uspješno završen sljedeće godine.

Wuzongova je vladavina, pak, daleko bolje upamćena zbog toga što je 845. godine došao do zaključka da je jedan od uzroka krize u kojoj se našla tadašnja carska Kina u budističkoj vjeri, odnosno da veliki broj budističkih redovnika i samostana koji ne plaćaju porez predstavlja preveliki teret za državne financije. Dijelom zbog toga, i dijelom pod uticajem taoističkog redovnika Zhao Guizhena (趙歸真), donio je ukaz kojim se konfiscira 4600 budističkih hramova i 40.000 svetišta, a 260.500 budističkih redovnika i redovnica proglašava laicima. Primjena tog ukaza je u historiji budizma ostala poznata kao posljednja od Tri katastrofe Wua. Wuzong je svoj potez pravdao time da je budizam došao iz Indije, odnosno da predstavlja stranu "nekinesku" religiju; koristeći taj argument, progone je proširio i na zoroastričke i maniheističke vjernike, kao i na nestorijanske kršćane. Dok se budizam relativno brzo oporavio od tog udarca, zoroastrizam i maniheizam su skoro posve iščezli u Kini, a kršćanstvo je postalo opskurnom religijom u Kini za nekoliko vijekova.

Wuzong se ubrzo nakon toga razbolio, a nakon smrti su eunusi, smatrajući ga neinteligentim, za cara postavili njegovog strica Li Yija, koji će postati poznat kao car Xuanzong.

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Academia Sinica Chinese-Western Calendar Converter.
  2. 2,0 2,1 2,2 Knjiga Tanga, vol. 18, part 1.
Kraljevske titule
Prethodi:
Car Wenzong od Tanga
car Tang Kine
840–846
Slijedi:
Car Xuānzong od Tanga