Call of Duty (video igra)

videoigra

Call of Duty je pucačina iz prvog lica sa tematikom Drugog svetskog rata i prva iz serijala Call of Duty. Igra je izašla u prodaju oktobra 2003. Igru je razvio Infiniti Vard, a izdao ju je Aktivižn. Igra je 2004. dobila i svoju ekspanziju Call of Duty: United Offensive.

Call of Duty

Razvio Infiniti Vard (engl. Infinity Ward)
Distributer(i) Aktivižn (engl. Activision)
Datum(i) objavljivanja Sjedinjene Američke Države 29. oktobar 2003.
Žanr(ovi) Pucačina iz prvog lica
Platforme Majkrosoft vindous, Mac OS X
N-Gage
Xbox 360 (XBLA)
PlayStation 3 (PSN)
(Mobilni telefon)
Medijum CD, DVD
Potrebne specifikacije sistema Windows XP
600 MHz Procesor
128 MB RAM
1.5 GB Slobodne memorije
Način kontrole Tastatura, miš, džojstik

Kampanje uredi

 
Deo iz poslednje misije (ruska kampanja)

Igra se sastoji iz tri kampanje: američke , engleske i ruske. Svaka od kampanja sastoji se iz mnoštvo misija, gde igrači izvršavaju zadatke prema naređenju. Igrač maksimalno može imati dve puške ili jednu pušku i pištolj a takođe se može posedovati i samo jedno od navedenih oružja. Pored toga igrač ima i nekoliko bombi. Igru započinjete američkom kampanjom, gde trenirate u SAD-u kao marinac Džou Martin. Dalje misije obavljate u Evropi, gde oslobađate gradove nakon invazije savezničkih jedinica na Normandiju. Vaši glavni predvodnici su Kapetan Foli i Vodnik Modi. Tokom jedne misije vozite se u kolima kako bi oslobodili jedan grad koji je bio držan pod Nemačkom okupacijom, da bi vaše trupe mogle nastaviti napredovanje. Američka kampanja se prekida kada oslobodite Britanskog Majora Ingrama. Kroz britansku kampanju, borite se kao vodnik Džek Evans. Britansku armiju predvodi Kapetan Prajs. Ona se prekida smrću Prajsa na jednom nemačkom brodu( u misiji gde i vi učestvujete kao lažni nemački vojnik). U poslednjoj ruskoj kampanji, kao Desetar Aleksej Ivanovič Voronjin oslobađate teritorije SSSR-a, a na kraju i druge teritorije istoka Evrope . U toku ove kampanje, borite se po prvi put sa tenkom, kog predvodite. Na kraju igre postoji nekoliko posebnih misija koje uključuju sve tri kampanje. Zadnja misija pripada ruskoj kampanji gde Crvena Armija ulazi u Berlin i sledi poraz Nacističke Nemačke.

Multiplejer uredi

Call of Duty 1 je takođe prva od serija Call of Duty-a koja ima mogućnost multiplejera. Ova opcija se dobija uz Singl plejer kampanju prilikom instalacije. Međutim, igrač je može jedino koristiti ako je dati računar priključen na Računarsku mrežu. Danas je mreža poprilično raširena po celom svetu, pa je i ova opcija igre dostupna velikom broju korisnika. Postoje različiti serveri, koje drže razni administratori. Igrači su raspoređeni u dva tima, od kojih je uvek jedan od njih nemački. Da li će u drugom timu biti pripadnici Crvene Armije, britanske ili pak američke vojske, zavisi od mape na kojoj se trenutno igra (npr. kod mapa gde su učestvovali Amerikanci u Singl plejeru, drugi tim mogu biti samo pripadnici te vojske, isto važi i za britansku i sovjetsku armiju. ) Igrač na raspolaganju ima sva od ponunđenih oružja svog tima, koja se koriste u Singl plejeru. Postoji više tipova zadataka koje treba ispuniti. Jedan od osnovnih, jeste da eliminišete sve pripadnike neprijateljskog tima, zatim misije gde morate da uništite nerpijateljsku mašineriju eksplozivima, a postoji i tip igre u kojoj igrač može, a i ne mora da služi svom timu (Tim Det Meč, Det meč. )

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi