Burski ratovi (afrikaans: Vryheidsoorloë, prevedeno Ratovi za slobodu) bila su dva ratna sukoba između Bura i Britanskog Carstva u Južnoj Africi koji su se vodili krajem 19. vijeka do 1902.

Burski ratovi

Gravura Burski ratnici iz londonskih novina Illustrated London News 1881.
Datum 1880. – 1902.
Lokacija Južna Afrika
Sukobljene strane
Britansko Carstvo Južnoafrička Republika Transvaal
Slobodna Država Oranje (Oranje Vrijstaat)

Prvi burski rat uredi

Glavni članak: Prvi burski rat

Prvi burski rat bio je ratni sukob između Bura iz Južnoafričke Republike Transvaal i Britanskog Carstva koji se vodio od 20. decembra 1880. do 23. marta 1881.[1] Buri su u tom ratu pobijedili i učvrstili svoju nezavisnost.

Drugi burski rat uredi

Glavni članak: Drugi burski rat

Drugi burski rat bio je puno duži i veći ratni sukob između dviju burskih republika; Slobodne Države Oranje (Oranje Vrijstaat) i Južnoafričke Republike Transvaal i Britanskog Carstva, koji se vodio od 1899. do 1902.[1] U tom sukobu pobijedili su Britanci, burske republike prestale su postojati, i postale su britanske kolonije sa izvjesnim stupnjem autonomije (zelf-bestuur). Rat se odvijao sa promjenjivom ratnom srećom, uz velik broj žrtava. Nakon poraza u otvorenim frontalnim sukobima, Buri su prešli na gerilsko ratovanje, zbog tog su Britanci primijenili taktiku spaljene zemlje i koncentracijskih logora za civilno bursko stanovništvo, kako bi na taj način spriječili logističku podršku burskim gerilcima.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 The Boer Wars (engleski). BBC. Pristupljeno 11. 3. 2012. 

Vanjske veze uredi