Buggery Act 1533

Buggery Act 1533 ili Parliament act, 25 Henry VIII je zakon koji je usvojen 1533. godine, za vreme vladavine kralja Henryja VIII; predstavlja prvi građanski engleski zakon koji je kažnjavao mušku homoseksualnost. Pre donošenja ovog zakona, crkveni sudovi su osuđivali muškarce koji su imali seksualne odnose sa muškarcima na smrt.

John Atherton, biskup Waterforda i Lismorea, obešen je zajedno sa svojim ljubavnikom, Johnom Childeom zbog homoseksualnosti, na osnovu Buggery Act-a, 1640. Anonimni pamflet iz 1641.

Pojam buggery je u zakonu definisan kao neprirodan seks protivan volji božjoj i čovekovoj. Ovako neodređenu definiciju pojma koji se kažnjava zakonom sudska praksa je kasnije preciznije odredila kao analni seks i kao seksualni odnos sa životinjama.[1]

Istorija uredi

Donošenje zakona je inicirao Thomas Cromwell. Zakon predviđa kaznu smrti vešanjem. Ova kazna je bila važeća sve do 1861. godine. Neki istoričari smatraju da je bestijalnost posebno uvedena zbog straha od hibridnog rađanja, kao i zbog uverenja da su demoni sposobni da uzmu obličje životinja.

Jula 1540. Walter Hungerford je bio prva osoba kojoj je suđeno po ovom zakonu, zajedno sa suđenjem za izdaju. Pretpostavlja se da je izdaja bila glavni razlog za njegovo pogubljenje. Prvo suđenje samo na osnovu ovog zakona desilo se 1541. godine, kada je Nicholas Udall, sveštenik, pisac i upravnik Etona osuđen; kazna mu je, međutim, preinačena na zatvorsku kaznu, ali je oslobođen za manje od godinu dana.

Dolaskom Mary I Tudor na vlast 1533. zakon je povučen, ali ga je kraljica Elizabeth I vratila 1563. kada je postao osnova za celo englesko govorno područje. U Engleskoj je zabeleženo samo nekoliko pogubljenja na osnovu ovog zakona u naredna dva veka.

Zakon je poništen članom 1 Zakona o zločinu protiv čoveka iz 1828, ali je buggery prema članu 15 istog zakona ostao prekršaj kažnjiv smrću. Poslednje pogubljenje na osnovu zakona o buggery izvršeno je 1836., a zakon je konačno promenjen 1861., kada je usvojen novi Zakon o zločinu protiv čoveka iz 1861.

Homoseksualnost je dekriminalizovana u Engleskoj 1967, deset godina nakon Woldendenovog izveštaja.

Povezano uredi

Izvori uredi

  1. R v Jacobs (1817) Russ & Ry 331 potvrđuju da se "buggery" odnosi samo na odnos per anum od strane muškarca sa muškarcem ili sa ženom i na odnos per anum ili per vaginum bilo od strane muškarca ili žene sa životinjom. Druge forme "neprirodnih odnosa" mogli su da spadaju u "bludne radnje", ali nisu činili "buggery". Videti: Smith & Hogan, Criminal Law (10th ed), ISBN 0-406-94801-1
  LGBT istorija
Antika Grčka
Pederastija (AtinaKritSpartaTeba) • Homoseksualnost u vojsciMitologijaFilozofija grčke pederastijeKalosErastEromenos
• • •
RimEgipat (Khnumhotep i Niankhkhnum)• Azija
Srednji vek VizantijaAdelfopoiesis
Novi vek RenesansaUranijska poezijaUranijski pokret
XX vek Emancipatorski pokret u Nemačkoj
(LGBT istorija u Nemačkoj)
Magnus HirschfeldNaučno-humanitarni komitetInstitut za seksualnu naukuDer Eigene
• • •
Progon LGBT osoba u nacističkoj Nemačkoj
Paragraf 175Reichszentrale zur Bekämpfung der Homosexualität und AbtreibungRužičasti trougaoCrni trougao
• • •
Homofilni pokretStounvolska revolucijaGay LiberationAIDS krizaQueer NationIstopolne zajednice i brakovi
Opšti pregled Pregled LGBT istorijeLezbejska istorijaProgon LGBT osobaAnti-gej zakoni
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi