Za legendarnog velikog kralja Irske v. Bres Rí; za strip-lik Marvel Comicsa v. Bres (strip)

U irskoj mitologiji Bres (također poznat i kao Eochaid Bres ili Eochu Bres; moderni ispis: Breas ili Eochaidh Breas) bio je kralj Tuatha Dé Dananna.

Roditelji su mu bili princ Elatha od Fomorijanaca i Eri, kćer Delbaitha. Prema predaji je narastao tako brzo da je u dobi od sedam godina imao tijelo 14-godišnjaka.

Na prijestolje je došao poslije prve bitke kod Magh Tuiredha, u kojoj je kralj Nuada od Tuatha Dé Dananna izgubio ruku; pošto više nije bio savršen, nije mogao biti kralja. U nastojanju da se Fomorijance pomiri saTuatha Dé Danannima, Bres je imenovan za kralja, a Brigid od Tuatha de Dananna se za njega udala.

Bres se pokazao kao nepopularan kralj. Tjerao je Tuatha Dé Danann da plaćaju danak Fomorijancima i rade kao robovi: Ogma je prisiljen nositi drva za ogrijev, a Dagda kopati jarke oko tvrđava. Sam Bres je zanemario svoje dužnosti gostomprimstva: Tuatha Dé koji su posjetili njegovu kuću su se žalili da im noževi nisu bili podmazani, te da nisu pili pivo. Cairbre, pjesnik Tuatha Déa, napisao je pjesmu u kojoj se narugao Bresu, a što se smatra prvom satirom u historiji Irske. Nakon toga se sve okrenulo protiv Bresa.

Nakon sedam godina Bresove vladavine, Nuada je srebrni nadomjestak svoje ruke - napravljen od Dian Cechta i Creidhnea - zamijenio rukom od krvi i mesa koju su napravili Dian Cechtova djeca Miach i Airmed; nakon toga je Nuada ponovno preuzeo kraljevstvo, a Bres je prognan. Bres se obratio ocu za pomoć da povrati prijestolje, ali Elatha mu je rekao da mu neće pomoći da nezakontim sredstvima povrati ono što nije mogao sačuvati zakonitim sredstvima. Umjesto toga ga je uputio da se obrati Baloru, još jednom vođi Fomorijanaca.

Sakupivši fomorijansku vojsku, Bres ju je vodio u drugoj bitci kod Magh Tuireadha. Nju je izgubio, te se našao nezaštićen na bojnom polju, kada ga je pronašao Lugh. Molio je za život, i Lugh ga je poštedio poslije obećanja da će Tuatha Dé naučiti poljoprivredi.

Kraljevske titule
Prethodi:
Eochaid mac Eirc
Veliki kralj Irske
AFM 1897-1890. pne.
FFE 1477-1470. pne.
Slijedi:
Nuada