Brazilski snuker

Brazilski snuker (braz. port. Sinuca brasileira ili samo sinuca) jeste bilijarska igra zasnovana na snukeru, ali samo s jednom crvenom kuglom umjesto standardnih 15. Igra se gotovo isključivo u Brazilu i malo je poznat izvan njega.[1]

Početni položaj kugli.

Pravila uredi

Vrijednost kugli ista je kao u normalnom snukeru (crvena = 1, žuta = 2, zelena = 3, smeđa = 4, plava = 5, ružičasta = 6 i crna = 7).

Obojene kugle smještene su na njihovim normalnim mjestima, a preostala crvena kugla nalazi se na polovini razmaka između ružičaste kugle i desne ivice stola. Početni udarac izvodi se bilo gdje u okviru tzv. D-a, a mora biti izveden tako da crvena kugla bude dodirnuta, ali ne smije biti ubačena, niti protivnik smije biti snukerovan.

Igrač koji je na potezu ima izbor da gađa ili kuglu s najmanjom vrijednošću (slobodni udarac) ili bilo koju drugu kuglu (kazneni udarac). Ako odabere slobodni udarac, mora izvesti još jedan nakon kojeg slobodna kugla ostaje van igre. U tom drugom udarcu može se gađati bilo koja kugla i ona se vrati na sto nakon što bude ubačena. U slučaju da se promaši neki od ova dva udarca, protivnik preuzima red. Međutim, ako se igrač odluči za kazneni udarac, kaznena kugla vraća se na sto i sljedeći udarac mora biti slobodni. Za razliku od slobodnog, promašaj kaznenog udarca jeste faul.

Kad igrač napravi bilo koji faul, protivnik dobija 7 poena. Sva ostala pravila ista su kao u snukeru, s tim da su tzv. "vozići", odbijanja i ostali kombinirani udarci automatski ilegalni jer su sve kugle različitih boja.[1]

Reference uredi