Bovis je termin koji se koristi u radiesteziji za opisivanje navodne snage ili životne energije. To je jedinica za spiritualnu vibraciju u eteričnom telu bića i objekata koja se meri viskom. Ovaj termin nije naučno prihvaćen, već ima pseudonaučni karakter.

Istorija uredi

Bovis potiče od prezimena francuskog radiesteziste i inovatora Andrea Bovisa, koji je razlikovao najraznovrsnija zemaljska i kosmiča zračenja i pri tome je koristio različita pomagala. Andre Bovis je uspostavio skalu, a merna jedinica se zove Angsrem.

Merenje uredi

Osoba koja vrši merenje koristi visak. Merenje se sastoji u tome što se postavi biometar i koncentriše se na osobu, mesto ili objekat koji se želi izmeriti. Zatim se postavi pitanje koliko ima energije ova osoba, mesto ili objekat.

Vrednosti uredi

Po stanovištu radiestezije, Bovis skala je u rasponu od 0 do beskonačno. Navodno je za ljude 6500 početak ili nula. Najoptimalnija životna energija u bovisima je 8.000 - 10.000 bovisa, ispod 6500 bovisa upućuje na neki poremećaj ili oboljenje. Zemlja navodno sama stvara energiju koja je u rasponu 7.000 - 18.000 bovisa. Voda kao nosilac života u rekama, okeanima, jezerima je ispod 4.700 bovisa, dok voda iz česme ima 2.500 bovisa.

Vidi još uredi

Literatura uredi

  • Blanche Merz,Hauts-Lieux Cosmo-Télluriques (1983)
  • Blanche Merz, Points of Cosmic Energy, The C.W. Daniel Company Ltd (1987), ISBN 0-85207-194-9.
  • Simoneton, André: Radiations des aliments, ondes humaines et santé, Paris (1971)
  • Simoneton, André: Radiovitalité des aliments - hypothèses sur la vie et la santé (1949)

Spoljašnje veze uredi