Bombaški napad u Rangoonu

Bombaški napad u Rangoonu je bio pokušaj atentat na južnokorejskog predsjednika Jeon Du-hwana koji se dogodio 9. listopada 1983. godine u Burmi. Napad je organizirala Sjeverna Koreja.

Bombaški napad u Rangoonu
Mauzolej mučenika nakon eksplozije
LokacijaMauzolej mučenika
Mjanmar Rangoon, Burma
Datum9. listopada 1983.
10:25
MetaJeon Du-hwan
Vrsta napadaatentat
Mrtvih21
Ranjenih46
PočiniteljiKang Min-chul
Zin Bo
treći atentator

Tog je dana Jeon Du-hwan bio u službenom posjetu Rangoonu, tadašnjem glavnom gradu Burme. Tokom posjete, planirao je odati počast Aung Sanu, jednom od osnivača nezavisne Burme, koji je u ubijen u atentatu 1947. godine, u Mauzoleju mučenika. Dok se dio predsjednikove pratnje okupljao u mauzoleju, jedna od tri bombe skrivene pod krovom je eksplodirala. Velika eksplozija je raznijela krov, koji se počeo urušavati i ubio 21, a ranio 46 osoba. Među žrtvama su bila i tri visoka dužnosnika Južne Koreje - ministar vanjskih poslova I Beom-seok, ministar gospodarstva i zamjenik premijera te ministar trgovine i industrije. Među ostalim žrtvama je bilo 14 savjetnika, novinara i članova sigurnosnih službi te četiri burmanska državljanina, među kojima i tri novinara. Predsjednik je spašen čistom slučajnošću - njegov automobil je zapeo u prometu pa je kasnio, stigavši do mauzoleja samo nekoliko minuta nakon eksplozije. Bomba je navodno eksplodirala ranije zbog lažne obavijesti, koja je izazvala zabunu među atentatorima.

Burmanska policija je ubrzo identificirala trojicu atentatora, časnika Korejska narodna armija. Njih su se trojica iskrcali u Rangoonu, a eksplozive su dobili preko korejske diplomatske misije. Kang Min-chul i treći napadač su pokušali počiniti samoubojstvo ručnom bombom, međutim preživjeli su i bili uhapšeni, iako je Kang izgubio ruku. Treći osumnjičenik, Zin Bo, uspio je pobjeći, ali ga je pronašla burmanska vojska. Zin je uspio ubiti tri vojnika prije nego su ga burmanski vojnici ubili. Kang Min-chul je priznao svoje sudjelovanje u misiji i otkrio upletenost Sjeverne Koreje u atentat, čime je izbjegao smrtnu kaznu; njegov kolega je obješen. Službena Sjeverna Koreja je negirala bilo kakvu povezanost s Kangom, koji je odveden u zatvor u Rangoonu. Umro je 18. svibnja 2008. godine.

Bombaški napad je naišao na osude diljem svijeta. Burma je prekinula sve diplomatske odnose sa Sjevernom Korejom, a čak je i Kina oštro osudila napad i prekinula diplomatske odnose na nekoliko mjeseci. Uz to, Sjeverna Koreja je kritizirana i od strane kineskih državnih medija.