Bolesnima treba lekar

Ne trebaju zdravi lekara nego bolesni je čuvena Isusovih izreka kojom je odgovorio na kritike jevrejskih sveštenika zbog njegovog druženja sa "grešnicima".

Pozivanje Levija

Zabeležena je u kanonskim jevanđeljima po Mateju, Marku i Luki.

Izreka uredi

Po Mateju uredi

I odlazeći Isus odande vide čoveka gde sedi na carini, po imenu Mateja, i reče mu: Hajde za mnom. I ustavši otide za njim. I kad jeđaše u kući, gle, mnogi carinici i grešnici dođoše i jeđahu s Isusom i s učenicima njegovim. I videvši to fariseji govorahu učenicima njegovim: Zašto s carinicima i grešnicima učitelj vaš jede i pije? A Isus čuvši to reče im: Ne trebaju zdravi lekara nego bolesni. Nego idite i naučite se šta znači: Milosti hoću, a ne priloga. Jer ja nisam došao da zovem pravednike no grešnike na pokajanje.

– Jevanđelje po Mateju, glava 9:9-13 (prevod Vuka Karadžića)

Po Marku uredi

I prolazeći vide Leviju Alfejevog gde sedi na carini, i reče mu: Hajde za mnom. I ustavši ode za njim. I kad seđaše Isus za trpezom u kući njegovoj, carinici i grešnici mnogi seđahu s njim i s učenicima njegovim: jer ih beše mnogo koji iđahu za njim. A književnici i fariseji videvši ga gde jede s carinicima i s grešnicima govorahu učenicima njegovim: Zašto s carinicima i grešnicima jede i pije? I čuvši Isus reče im: Ne trebaju zdravi lekara nego bolesni. Ja nisam došao da dozovem pravednike no grešnike na pokajanje.

– Jevanđelje po Marku, glava 2:14-17 (prevod Vuka Karadžića)

Po Luki uredi

I potom iziđe, i vide carinika po imenu Levija gde sedi na carini, i reče mu: Hajde za mnom. I ostavivši sve, ustade i pođe za njim. I zgotovi mu Levije kod kuće svoje veliku čast; i beše mnogo carinika i drugih koji seđahu s njim za trpezom. I vikahu na njega književnici i fariseji govoreći učenicima njegovim: Zašto s carinicima i grešnicima jedete i pijete? I odgovarajući Isus reče im: Ne trebaju zdravi lekara nego bolesni. Ja nisam došao da dozovem pravednike nego grešnike na pokajanje.

– Jevanđelje po Luki, glava 5:27-32 (prevod Vuka Karadžića)

Tumačenja uredi

U jevanđelju po Luki iz ovu izreku se nalaze i tri Isusove priče: o izgubljenoj ovci, o izgubljenom novčiću i o izgubljenom sinu. Sve se bave tematikom gubitka i iskupljenja i Isus ih pripoveda nakon što ga fariseji optužuju za druženje sa „grešnicima“.

Izvori uredi