Boško Perošević

Boško Perošević (1956-2000), bio je predsednik Izvršnog veća Autonomne Pokrajine Vojvodine između 1993. i 2000. godine. Ubijen je 13. maja 2000. godine, prilikom obilaska Novosadskog sajma. Boško Perošević je rođen 1956. godine u Odžacima. Osnovnu i srednju školu je pohađao u rodnom selu Ratkovu i Odžacima, zatim Višu mašinsku i Ekonomski fakultet u Subotici, da bi magistrirao na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu. Na studijskom usavršavanju, boravio je u Sovjetskom Savezu, a pored srpskog je govorio ruski i engleski jezik.

Boško Perošević
Biografija
Datum rođenja 1956.
Datum smrti 2000.

U specijalizovanim časopisima je objavio veći broj stručnih radova, dok je kao konstruktor alata i uređaja patentirao nekoliko inovacija. Objavio je studiju Kalupi za injekciono presovanje plastomera, a zajedno sa trojicom koautora i knjigu Promenama do uspešnog preduzeća.

Jedno vreme je radio kao inženjer u odžačkoj industriji Ivo Lola Ribar, da bi 1992. godine bio postavljen za predsednika Skupštine Opštine Odžaci. Na ovoj funkciji je proveo samo godinu dana i 1993. godine postaje predsednik vojvođanske vlade, sa najdužim stažom u palati banovine.

Od samog osnivanja je bio član Socijalističke partije Srbije i Pokrajinskog odbora vojvođanskih socijalista, a od 1990. do 1995. i njihov predsednik. Boška Peroševića je 2000. godine ubio portir Novosadskog sajma, Milivoje Gutović iz Ratkova, rodnog mesta prvog čoveka vojvođanske vlade.

Vidi još uredi

Vanjske veze uredi

Predsednici Izvršnog veća: Perošević Boško Arhivirano 2015-05-18 na Wayback Machine-u