Bitka na Bosanskim visoravnima

Hrvatsko-Bugarska bitka (27. svibnja 927. godine) u bosanskim visoravnima u kojoj je hrvatski vladar Tomislav porazio bugarsku vojsku pod vodstvom kneza Alogobotura.

Bitka na Bosanskim visoravnima
Segment Hrvatsko-bugarski ratovi
Datum 27. svibnja 927.
Lokacija Bosna
Ishod hrvatska pobjeda
Sukobljene strane
Prvo Bugarsko Carstvo Hrvatsko Kraljevstvo
Komandanti i vođe
knez Alogobotur Tomislav
Snage
oko 30.000 nepouzdano (vidi ispod)
Žrtve i gubici
nepoznat broj nepoznat broj

Godine 924. Bugari su napali Srbiju i porazili župana Zahariju, koji je potom pronašao sklonište u Hrvatskoj. Ovo je bio povod napadu kojeg je bugarski car Simeon izvršio na Hrvatsku poslavši jednog od svojih knezova.

Poraz bugarske vojske, u to doba jedne od najjačih u Europi, pokazuje moć hrvatskih vojnih snaga u to doba.

Car Simeon je, naime, umro istog dana.

Prema Konstantinu Porfirogenetu, Hrvatska je u to doba mogla podići kopnenu vojsku 100 000 pješaka i 60 000 konjanika što se smatra nepouzdanim i pretjeranim. Na primjer, vrela slično govore i o Fridriku Barbarossi, koji je tokom Trećeg Križarskog rata podigao vojsku od 100 000 vojnika i 20 000 viteza, što povjesničari također odbacuju.


Povijesni izvori uredi

  • Theophanes Continuatus
Na 27 mjeseca Maja, tokom 15. indikcije, Symeon, vladar Bugara, vodio je vojsku protiv Hrvata u bitci dok se borio s njima, biva poražen i svi pod njim bijahu pobijeni ... i Symeon umire u Bugarskoj, što svršava njegov život, nadvladan tugom i slomljena srca ... I čuvši o Simeonovoj smrti, susjedni narodi, Hrvati, Mađari i ostali, odluče napasti Bugare ...
  • Georgius Cedrenus
U mjesecu Svibnju, tokom 15. indikcije, Symeon, vladar Bugara, napadne Hrvate, i, u borbi s njima, biva poražen u neprohodnoj regiji i izgubi svu vojsku ... Symeon umire od infarkta u Bugarskoj ... Zatim, čuvši o Simeonovoj smrti, susjedni narodi, Mađari, Srbi, Hrvati i ostali odlučiše napasti Bugare
  • Georgius Hamartolus
Na 27 dan u mjesecu svibnju, tokom 15. indikcije, Symeon, Bugarski knez, vodio je bitku protiv Hrvata, i, boreći se, biva poražen, i svi pod njim mrtvi. Zatim napadnut od neizlječivog infarkta, nestade, biva u svemu griješan čovjek ... Postavio je Petra, svog sina, kao kneza ..."
  • Konstantin Porfirogenet
Sada, u tom vremenu ti isti Bugari pod Agoboturom uđu u Hrvatsku za rat, i tamo bivaju svi pobijeni od Hrvata
  • Joannesa Zonare:
Ali bugarski vladar Simeon, krvožedan i nemiran čovjek, napadne hrvatski narod i, poražen u neprohodnoj regiji, izgubi svu vojsku... Simeon umire slomljenog srca (infarkt).
I god 6430 (942). Simeon hodil na horvatov, i pobedili ego horvaty, i umer, ostaviv Petra, svoego syna, knyazem nad bolgarami.[1]

Poveznice uredi