Bitka na Bach Dangu (938)

Prva bitka na rijeci Bach Dang se odigrala u današnjem sjevernom Vijetnamu 938. između vijetnamskih ustanika na čelu sa Ngô Quyềnom, i vojske kineske države Južni Han pod kraljem Liu Yanom s druge strane. U njoj su ustanici izvojevali pobjedu te tako omogućili da Vijetnam kao novostvorena država Dai Viet stekne nezavisnost nakon više od hiljadu godina kineske vlasti.

Bitka se zbila u vrijeme tzv. Pet dinastija i Deset kraljevstva, odnosno kada se dotadašnje Kinesko Carstvo, koje je od vremena dinastije Han u 2. vijeku pne. držalo sjeverni Vijetnam, nakon pada dinastije Tang raspalo na nekoliko suparničkih država, od kojih je Vijetnam preuzela država Južni Tang. Domaće stanovništvo je iskoristilo slabost te države kako bi se oslobodilo kineske vlasti. Liu Yan je u više navrata pokušao ugušiti ustanak, ali je tek 938. organizirao veliki pohod. Njegova flota je došla u zaljev Halong, pa potom preko rijeke Bach Dang nastojala prodrijeti u središte sjevernog Vijetnama. Ngo Quyen je, pak, na dno rijeke postavio niz kolčeva sa zašiljenim željeznim vrhovima koje se nisu mogli zapaziti iz običnog čamca. Kada su kineski brodovi s dubokim gazom naletjeli na njih, nasukali su se. Vijetnamske snage su to iskoristile kako bi napale Kineze i razbili ih. U borbi je poginuo Liu Yanov sin Liu Hongcao, nakon čega se Liu Yanova flota povukla natrag u Kanton.

Na istom mjestu će Vijetnamci u dvije kasnije bitke poraziti napadače sa sjevera - kinesku dinastiju Song u 981. i Mongole 1288. godine.

Vanjske veze uredi