Bitka kod Utike (Najamnički rat)

Za ostale upotrebe, v. Bitka kod Utike (razvrstavanje).

Bitka kod Utike se odigrala oko godine 238. pne. za vrijeme najamničkog rata između kartaginskih snaga pod Hanonom Velikim na jednoj, i pobunjenih najamnika na drugoj strani. Pobunjenici, kojima su se priključili brojni libijski gradovi, su opsjedali grad Utika koji je ostao vjeran Kartagini. Kartagina je poslala Hanona da razbije opsadu, što je on i učinio, ali su pobunjenici odmah izvršili protivnapad, zauzeli i opljačkali Hanonov logor te prisilili njegovu vojsku da pronađe utočište iza zidina grada koga je namjeravala osloboditi. Hanonu je, međutim, u pomoć stigao dodatni kontingent na čelu s Hamilkarom Barkom koji je opsadu razbio po drugi put, i to trajno.

Bitka kod Utike
Segment kartaginskog najamničkog rata
Datum 238. pne.
Lokacija Utika
Ishod kartaginska pobjeda
Sukobljene strane
Kartagina pobunjeni najamnici
pobunjeni libijski gradovi.
Komandanti i vođe
Hanon Veliki[1],
Hamilkar Barka[2].
Snage
Hanon
Nepoznato. Snage su mu uključivale "ne manje od sto" bojnih slonova[3]

Hamilkar
Oko 10.000 pripadnika milicije i najamnika sa 70 bojnih slonova[4].
Nepoznato, procjene oko 20.000. Pobunjenici su ukupno imali 70.000 ljudi, iako raspoređenih oko različitih lokacija kao što su Utika, Hipakrita i Tunis[5].

Bitka nije riješila rat, ali je imala značajne političke posljedice za Kartaginu i Mediteran uopće, s obzirom da dotada uticajni Hanon izgubio svoj prestiž u korist Hamilkara, čija će porodica Barkidi - početi dominirati Kartaginom i znatno doprinijeti izbijanju drugog punskog rata.

Fusnote uredi

  1. Polibije 1:73.1.
  2. Polibije 1:75.1
  3. Polibije 1:75.1-75.2.
  4. Polibije 1:74.3.
  5. Polibije 1:73.4

Vanjske veze uredi