Bitka kod Hame, koju se ponekad naziva bitka kod Hamatha, bila je okršaj koji se oko godine 605. pne. odigrao između babilonske vojske pod princom Nabukodonosorom i ostataka egipatske vojske poražene u prethodnoj bitci kod Karkemiša. Bitka se odigrala u blizini grada Hama na rijeci Oront.

Bitka kod Hame
Segment Egipatsko-babilonski ratovi
Datum cca. 605. pne.
Lokacija Hama
Ishod odlučujuća babilonska pobjeda
Sukobljene strane
Egipat Babilonija
Komandanti i vođe
Neho II Nabukodonosr II
Snage
znatno slabiji nepoznato
Žrtve i gubici
vrlo visoki niski

Babilonske kronike navode kako je kralj Nabukodonosor tako iznenadio Egipćane kod Karkemiša da su se oni odmah dali u bijeg. Kod Hame je uspio sustići dio vojske koji je bio najiscrpljeniji od bježanja. Kronike opisuju kako su Babilonci uspjeli ubiti gotovo sve Egipćane, te da se nijedan od njih nije uspio probiti do Egipta.

Historičari vjeruju da Neho nije osobno sudjelovao u bitci, te da je moguće da je riječ bila o zaštitnici njegove vojske, odnosno tek o garnizonu Hame.[1] U svakom slučaju, i ova bitka je dodatno oslabila egipatski položaj na Levantu te učvrstila Babiloniju kao novu svjetsku silu.

Izvori uredi

  1. Boardman, John; I. E. S. Edwards ed., E. Sollberger ed., N. G. L. Hammond ed. (1992). The Cambridge Ancient History Volume 3, Part 2: The Assyrian and Babylonian Empires and Other States of the Near East, from the Eighth to the Sixth Centuries BC. Cambridge University Press. str. 594. ISBN 978-0521227179.