Bitka kod Artemizija

Bitka kod Artemizija (480. pne.) je bila trodnevna pomorska bitka koja se odigrala 480. pne. kod rta Artemizij (uz otok Eubeju), a vođena je između udruženih grčkih polisa i Kserksove Perzijske Monarhije tokom Grčko-perzijskih ratova. Istovremeno se odigravala i kopnena bitka kod Termopila[1].

Bitka kod Artemizija
Dio grčko-perzijskih ratova
Karta koja prikazuje perzijski prodor kod Termopila i Artemizija Karta koja prikazuje perzijski prodor kod Termopila i Artemizija
Datum august 480. pne.
Lokacija rt Artemizij, Grčka
Ishod Perzijska pobjeda
Casus belli Kserksov kažnjenički pohod protiv Atene
Sukobljeni
Grčki polisi;
Atena
Sparta
Korint
ostali
Perzijska Monarhija
(jonska, egipatska i fenička mornarica)
Vođe
Euribijad
Temistoklo
Adimant
Artemizija I.
Ahemen (satrap)
Vojne snage
333 broda (Herodot) 500 brodova (Herodot)
Posljedice
Gubici:
nepoznati
Gubici:
nepoznati

Udružena grčka flota iz većine polisa sa juga krenula je u susret Perzijancima kod rta Artemizij. Predvodili su ih Atenjanin Temistoklo[2] i Spartanac Euribijad[3]. Grčki plan je bio spriječiti perzijsku mornaricu u kretanju prema jugu, budući da su Perzijanci istovremeno napredovali na kopnu i moru, a kopnena vojska ovisila je o zalihama na mornarici. Strategija koju je predložio Temistoklo bila je ratovanje u uskim morskim prolazima između Eubeje i kopna, jer u takvim „uskim grlima“ brojčana nadmoć perzijske flote ne bi došla do izražaja.

Perzijanci su poslali dio od oko 200 brodova južno od Eubeje. Time su htjeli zatvoriti Grcima prolaz i uhvatiti ih u klopku. Grci su pak od doušnika saznali za plan i poslali svoju flotu ususret perzijskoj. Iako su bili brojčano slabiji Grci su u prvom obračunu pobijedili, za što su glavni razlog bili pojačani kljunovi na grčkim brodovima. Grci su navodno uništili ili zarobili 30 perzijskih brodova[4], dok su se ostali povukli ali su nastavili kružiti oko Eubeje. Međutim, iste noći zahvatila ih je velika oluja i nanijela im velike gubitke[5].

Sutradan je Grcima iz Atene stiglo pojačanje od još 53 broda[5] pa su Grci na prepad uništili nekoliko perzijskih brodova u izviđanju. Trećeg dana, navodno 11. 8., došlo je do velike i odlučujuće bitke. Prema Herodotu, grčke snage uoči 333 brodova, a perzijske oko 500 brodova. Perzijanci su pokušali iskoristiti brojčanu prednost u brodovima i napravili borbenu formaciju u obliku polukruga. Cilj je bio onemogućiti grke na povlačenje. Grci su zauzeli obrambeni formaciju, također polukrug. U bitci pobjeđuje Perzijska Monarhija, a pola atenske mornarice je uništeno. Nakon toga Grci su saznali o porazu Leonide I. u bitci kod Termopila pa se grčka flota povukla na jug[6].

Gubici iz ove trodnevne bitke nisu poznati. Ipak, Grci su trećeg dana imali poprilične gubitke, no s obzirom kako nisu imali toliku pričuvnu flotu kao Perzijanci, morali su se povući bez obzira na ishod bitke kod Termopila.

Veze uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi