Bertrada od Laona

Bertrada ili Bertha od Laona (710/727 - 12. jun 783) također poznata i kao Bertha Velikog Stopala (latinski: Regina pede ancae; doslovno: "Kraljica guščjeg stopala") bila je franačka kraljica iz dinastije Karolinga], odnosno supruga kralja Pipina Malog.

Grob Bertrade od Laona u Bazilici Saint Denis.

Bila je kćer Cariberta od Laona. Godine 740. se udala za Pipina, sina tadašnjeg majordoma Karla Martela, ali je brak od Crkve priznat tek nekoliko godina kasnije. Kada je 751. Pipin svrgnuo Merovinge, postala je prva franačka kraljica iz dinastije Karolinga. Pipinu je rodila četvero djece - sinove Karlomana, Karla, Pipina (koji je umro djetinjstvu) te kćer Giselu. Nakon muževe smrti su Karloman i Karlo podijelili franačku državu, ali je od Karlomanove smrti 771. Karlo vladao sam. Gisela je otišla u samostan.

Bertrada je ostatak života provela na Karlovom dvoru, i Einhard tvrdi da je sa sinom bila u izvrsnim odnosima. Na njen poticaj se oženio za langobardsku princezu Desideratu; odluka da se od nje razvede je predstavljala jedini slučaj razilaženja majke i sina. Kada je umrla, dao ju je pokopati s najvišim počastima u bazilici St. Denis.

Vanjske veze uredi

Prethodi:
Klotilda
Kraljica Franaka
751–768
Slijedi:
Desiderata i Gerberge