Berenika IV od Egipta

Berenika IV (grč: Βερενίκη Δ', 77.-55. pne.) bila je kraljica helenističkog Egipta iz dinastije Ptolemejida.

Rođena je u Aleksandriji kao ćerka Ptolemeja XII Auleta i Kleopatre V. Kleopatra VI Trifaina i čuvena Kleopatra VII, ljubavnica Julija Cezara i Marka Antonija, bile su joj sestre. Po antičkim izvorima Berenika je volela modu, zabave i nakit. Bila je prilično lenja i plašljiva, a naročito se pribojavala seljaka, robova i svih onih koji su pripadali nižim društvenim slojevima. Usled nedostatka radne etike bila je slabo obrazovana, potpuno je ignorisala seljaštva i njene državničke sposobnosti bile su slabe. Ipak, bila je veoma lepa i veoma pažljiva prema svojim srodnicima i prijateljima.

Berenika IV se dokopala prestola usled unutrašnjih borbi u dinastiji Ptolemejida. Ptolemej XII Aulet i Kleopatra VII su 58. pne. pobegli u Rim pred sve moćnijom Kleopatrom VI Trifainom. Kleopatra VI je pak umrla 57. pre n.e, možda zahvaljujući tome što ju je Berenika otrovala. Posle sestrine smrti, Berenika je u svojoj dvadesetoj godini postala jedina vladarka Egipta.

Od Berenike se sada očekivalo da se uda i vlada kao savladarka svog supruga. Prvo se udala po prisili svojih savetnika za Seleuka Kibiosatka. Međutim, ubrzo je pogubila mladoženju i nastavila da vlada samostalno. Drugi brak je sklopila sa Arhelajem, koji je tvrdio da vodi poreklo od pontskog kralja Mitridata VI Euopatora, čuvenog protivnika Rimljana. Prema Strabonu, Berenikin muž bio je u stvari sin Mitridatovog vojskovođe Arhelaja koji je tokom Prvom Mitridatovog rata prebegao Rimljanima. Bilo kako bilo, Arhelaja je rimski vojskovođa Gnej Pompej Veliki postavio za sveštenika u gradu Komani u Kapadokiji. Berenika se tako udala po drugi put ali supruga nije proizvela u savladara. U Egiptu su kolale glasine da je kraljica isuviše okrenuta modi i luksuzu i da je nesposobna da vlada.

Berenikina vladavina se završila kada je 55. u Egipat stigao rimski vojskovođa Aul Gabinije kome je rimski senat naložio da vrati Ptolemeja Auleta, odanog rimskog saveznika, na presto. Berenika je pogubljena, a njena glava je doneta Gabiniju na poslužavniku. Njen suprug Arhelaj je, prema Strabonu, poginuo u borbi sa Gabinijevim odredima.

Preci uredi

Prethodi:
Ptolemej XII
Ptolemejska kraljica Egipta
zajedno sa Kleopatrom V
Slijedi:
Ptolemej XII