U organskoj hemiji, benzil je supstituent ili molekulski fragment koji ima strukturu C6H5CH2-. Benzil sadrži benzenski prsten vezan za CH2 grupu.[1]

Struktura benzil grupe

Nomenklatura uredi

U IUPAC nomenklaturi prefiks benzil se odnosi na C6H5CH2 supstituent, na primer benzil hlorid ili benzil benzoat. Benzil nije isto što i fenil, čija formula je C6H5. Termin benzilni se koristi za opisivanje pozicije prvog ugljenika kovalentno vezanog za benzen ili drugi aromatični prsten. Na primer pozitivno naelekrisanje, koje je stabilizovano u toj poziciji se naziva "benzilni" karbokatjon.

Benzil slobodni radical ima formulu C6H5CH2. Benzil karbokatjon ima formulu C6H5CH2+; karbanjon ima formulu C6H5CH2-. Ovi molekulski oblici se ne mogu formirati u znatnim količinama pod normalnim uslovima, ali su korisni u objašnjavanju mehanizama hemijskih reakcija.

Skraćenice uredi

Skraćenica "Bn" se često koristi za označavanje benzil grupa u nomenklaturi i u strukturnim opisima hemijskih formula. Na primer, benzil alkohol se može predstaviti kao BnOH. Ova skraćenica se razlikuje od "Bz", koja označava benzoil grupu C6H5C(O)-, kao i fenil grupe C6H5, skraćeno "Ph".

Reference uredi

  1. Carey, F. A., and Sundberg, R. J.; Advanced Organic Chemistry, Part A: Structure and Mechanisms, 5th ed.; Springer: New York, NY, 2008. pp 806–808, 312–313.