Benedikt od Anianea

Sveti Benedikt od Anianea (francuski: Benoît d'Aniane; španski: Benito de Aniane; cca. 747 – 11. februar 821), rođen kao Witiza i poznat po nadimku Drugi Benedikt, bio je benediktinski redovnik i reformator monastičkog života, poznat po značajnom uticaju na religijsku praksu Karolinškog Carstva. Njegov dan slave se obilježava 11. februara.

Sveti Benedikt od Anianea

Rođen/a 747, Francuska
Umro/la 11. 2. 821.
Štuje se u rimokatoličanstvo, pravoslavlje
Kalendar svetaca 11. februar

Prema Ardou, njegovom biografu, Benedikt je bio porijeklom Vizigot, odnosno rodio se kao sin Aigulfa, grofa od Maguelonnea (Magalonensis comes) 752. Njegovo gotsko ime je bilo Witiza, a obrazovao se na franačkom dvoru Pipina Malog, gdje je ušao u kraljevsku službu. Potom je služio na dvoru kralja Karla Velikog i godine 773. sudjelovao u pohodu Karla Velikog protiv Langobarda u Italiji. Tada se umalo utopio u rijeci Ticino kraj Pavije, nastojeći spasiti svog brata. Poslije toga je napustio dvor kako bi postao redovnik. Došao je u samostan Saint Sequanus (Saint-Seine).

OKo 780. je u Anianeu u današnjem Languedocu osnovao monastičku zajednicu temeljenu na načelima istočnjačkog asketizma. Ona se, međutim, nije razvila onako kako je Benedikt razmišljao. Zato je na istom mjestu 782. osnovao novi samostan, ovaj put temeljen na benediktinskim pravilima. Taj je samostan bio toliko uspješan, da je Benedikt postao uticajan i poticao reforme mnogih drugih samostana, postavši na kraju de facto glavni opat svih samostana u zemljama pod vlašću Karla Velikog.[1]

Godine 817. je u Aachenu predsjedao saborom svih opata, na kome je donesen kodesk pravila poznat kao "Codex regularum", koji se imao primjenjivati na sve samostane. Poslije je donio još jedan kodeks poznat kao "Concordia regularum". Iako su se oni prestali primjenjivati nedugo nakon smrti Benedikta i njegovog pokrovitelja Louisa Pobožnog, imali su značajan uticaj na zapadni monasticizam.

Louis je sagradio opatiju Maursmünster upravo za Benedikta. Benedikt je nešto kasnije umro u opatiji Kornelimünster, također sagrađenoj od Louisa za Benedikta.

Izvori uredi

  1. Attwater, Donald and Catherine Rachel John. The Penguin Dictionary of Saints. 3rd edition. New York: Penguin Books, 1993. ISBN 0-14-051312-4.

Vanjske veze uredi