Beihan (arapski: بيحان‎) ili Bayhān al-Qisāb je drevni jemenski, u unutrašnjosti Muhafaze Šabva od 17,839 stanovnika. On je bio prijestolnica Emirata Bejhan, danas je administrativni centar Vadi Beihana.

Beihan
بيحان‎
Koordinate: 14°48′N 45°44′E / 14.800°N 45.733°E / 14.800; 45.733
Država  Jemen
Visina 1145
Stanovništvo (2005.)
 - Grad 17,839[1]
Karta
Beihan na mapi Jemena
Beihan
Beihan

Beihan njegovi stanovnici jednostavno zovu Souk (tržnica), a imenom Beihan zovu čitav kraj - usku plodnu kotlinu Vadi Beihan u kojoj živi oko 100 000 ljudi u više gradova i sela.

Geografske karakteristike uredi

Beihan leži na nadmorskoj visini od 1145 m. u sredini Vadi Bajhana, uske plodne kotline duge oko 60 km, usječene u visoke planine (1700–2200 m) položene u smjeru jugozapad - sjeveroistok (od Al Baide do Timne) gdje se Vadi Beihan gubi u pijesku pustinje Rub' al Khali. Na izlazu iz Vadi Bajhana kod mjesta Nukub nalazi se magistralna asfaltirana cesta Marib - Atak. Vadi Beihan iako je samo povremeni vodotok, ipak ima vode, u brojnim bunarima i malim akomulacijama izgrađenima još za antike. Zbog toga je Vadi Beihan bio ljudsko stanište još od paleolita, tu je bilo središte moćnog kraljevstva Kataban.

Beihan je udaljen oko 235 km od luke Aden u smjeru sjevera.

Historija uredi

Vadi Beihan je bio mjesto historijske bitke između antičkih kraljevstva Sabe i Himjara. Tu su se vodile i velike borbe između Turaka i Britanaca početkom 20. st., a nakon toga i između rojalista i republikanaca za vrijeme borbi jemenskih gerilskih organizacija 1962 godine.

Beihan je bio sjedište Emirata Bejhan, od sredine 18. st.. Emirat Bejhan bio je dio britanskog Protektorata Aden od kraja 19. st. do 1967. Svu vlast u gradu imala je familija Hašimi.

U dolini Beihan glavnina stanovništva su pripadnici plemena Masabin i Belharit, uz manji broj pripadnika plemena Sada i Ashraf. U novije vrijeme dobar raste postotak stanovnika koji ne pripadaju nikakvim plemenima.

Za grad i dolinu najvažniji su bili plemenski vođe iz plemena Masabin. Britancima ta plemenska dinastija baš i nije bila po volji pa su forsirali svog favorita regenta Huseina, to je imalo loše posljedice pogotovo kod pripadnika klana Masabin. Kad je socijalistički režim Demokratske Narodne Republike Jemen preuzeo vlast u Jemenu 1967 većina bivših vlastodržaca i uglednika pobjegla je iz zemlje, uglavnom u Saudijsku Arabiju. Vratili su se tek nakon 1994 kod su jemenski socijalisti pobjeđeni u građanskom ratu. Grad Beihan ima jednog zastupnika u nacionalnoj skuštini.

U Beihanu je sve do 4. decembra 1949 živjela i jedna mala židovska zajednica sastavljena od kovača i trgovaca, tada su uz pomoć Britanaca otselili za Izrael. Beihan je do tada imao sinagogu i židovsko groblje.[2]

Privreda uredi

Osnova privrede Beihana kao i cijelog Vadi Beihana je poljoprivreda; uzgoj žitarica, citrusa, datula i stoke, a Beihan je glavna tržnica za prodaju te robe.

Pored grada nalazi se mali aerodrom Beihan (OYBI).

Bibliografija uredi

  • Nigel Groom: Sheba revealed : a posting to Bayhan in the Yemen, 2002., ISBN 1-900404-31-1

Izvori uredi