Beautiful Thing

Beautiful Thing je film i predstava Jonathana Harveyja. Režiju filma je radila Hettie MacDonald. Prvobitna namera jeste bila da se napravio televizijski film, ali su reakcije bile toliko dobre, da je odlučeno da se film producira i za bioskopska prikazivanja. U atmosferi filma se snažno oseća uticaj Mame Cass, čije pesme su i najzastupljenije na soundtracku.

Beautiful Thing
ŽanrRomantična komedija, drama
RežijaHettie MacDonald
ProdukcijaTony Garnett
Bill Shapter
ScenarioJonathan Harvey
UlogeLinda Henry
Meera Syal
Glen Berry
Martin Walsh
Steven M. Martin
Scott Neal
MuzikaJohn Altman
Premijera1996
JezikEngleski jezik
Trajanje90 min.
DržavaEngleska UK
Beautiful Thing na Internet Movie Database

Radnja uredi

Radnja je smeštena u Thamesmeadu, naselju sa blokovima zgrada u južno-istočnom Londonu, koje naseljava radnička klasa.

Jamie (Glen Berry) je tinejdžer koji živi sa svojom majkom, Sandrom (Linda Henry). Sandra je preokupirana idejom da otvori svoj pab, kao i nizom ljubavnih veza, od kojih je poslednja sa Tonyjem (Ben Daniels), neo-hipijem. Sandra je u neprijateljskim odnosima sa Leahom (Tameka Empson), problematičnom i neprijatnom komšinicom, koja stalno sluša ploče Cass Eliot i glasno peva uz njih.

Jamie je introvertan i ne voli da igra fudbal, zbog čega ga maltretiraju drugovi iz škole. On je opčinjen Steom (Scott Neal), komšijom njegovih godina, koji živi u stanu do njihovog. Ste živi sa bratom, koji ga bije, i ocem koji je alkoholičar. Jedne večeri ga brat prebije i Sandra ga dovede kod sebe i Jamiea. Ste i Jamie moraju da dele krevet. Druge noći, posle masaže i kraćeg razgovora, Jamie poljubi Stea. Narednog jutra Ste pobegne pre nego što se Jamie probudi.

Narednih dana Jamie počinje da prihvata svoju homoseksualnost i svoja osećanja prema Steu. Suprotstavlja se Steu na žurci i dečaci odlučuju da odu zajedno sa žurke, koja dobije neočekivani loš obrt, kada se Sandra i Leah posvađaju, zbog toga što je Leahinog ogovaranja. Ona preti da će raspričati o Steu i Jamieu i priznaje da je "pokrivala" Stea pred njegovim bratom i ocem. Ste, loše reagujući, odbacuje Jamiea i beži.

Vremenom Ste počinje da prihvata Jamiea i njihova veza počinje polako da se razvija. Odlaze zajedno u gej klub, gde ih prati Sandra, konačno otkrivajući njihovu tajnu. Film dostiže svoj vrhunac kada Leah ima "bad trip" od droge koja se ne pominje u filmu; Sandra raskida sa Tonyjem, dobija vesti o svom novom poslu i prihvata vezu svog sina sa Steom.

Film (i predstava) se završava scenom u kojoj Ste i Jamie počinju da igraju u dvorištu između zgrada, na očigled celog komšiluka, uz pesmu Dream a Little Dream of Me. Njima se pridružuju Sandra i Leah uz radoznale poglede komšija, od kojih su neki šokirani, dok drugi uživaju.

Kritike uredi

Film je dobio GLAAD Media Award za najbolji film. Roger Ebert, koji je film ocenio sa 3 od 4 zvezdice, piše da je film predvidiv što se tiče glavnih junaka, ali da pravo iznenađenje predstavljaju ostali likovi: "Beautiful Thing je u osnovi fantazija, coming out bajka sa otprilike isto dubine i uvida u stvari kao i romantični roman za tinejdžere. Ono što film čini posebnim i vrednim preporuka jesu ostali likovi."[1]

Na Filmskom festivalu u Parizu film je osvojio grad prix, 1996. godine.

Predstava uredi

Predstava, po kojoj je snimljen film, prvi put je prikazana 28. juna, 1993. godine u Bush Theatreu u Londonu, u režiji Hettie MacDonald sa ekipom koju su činili: Patricia Kerrigan, Mark Letheren, Jonny Lee Miller, Sophie Stanton i Philip Glenister. Već naredne godine, septembra, 1994. predstava je postavljena na West Endu u Duke of York's Theatreu.

Izvori uredi

  1. Beautiful Thing Arhivirano 2008-02-12 na Wayback Machine-u, Roger Ebert, novembar, 1996.

Vanjske veze uredi