Bazilika Saint-Denis


Koordinate: 48° 56′ 7" ST T, 2° 21′ 34" IGD

Bazilika Saint-Denis je mjesto na kojem su sahranjeni gotovo svi francuski kraljevi. Bazilika se nalazi u Saint-Denisu, sada južnom predgrađu Pariza. Nije korištena za krunisanja kraljeva, jer je za tu svrhu sagrađena katedrala u Remsu. U Saint-Denisu su, međutim, krunisane francuske kraljice.

Bazilika Saint-Denis

Saint-Denis je svetac zaštitnik Francuske i, prema legendi, bio je prvi biskup Pariza. Na mjestu gde je sahranjen izgrađeno je svetilište. Kralj Franaka, Dagobert I (vladao od 628. godine do 637. godine) je tu osnovao opatiju Saint-Denis kao benediktinski manastir.

Kraljevska grobnica uredi

 
Sjeverozapadno krilo

U opatiji Saint-Denis vijekovima su sahranjivani francuski kraljevi i njihove porodice. Zbog toga se mjesto često naziva kraljevskom nekropolom Francuske. Od 10. vijeka do 1789 samo tri kralja nisu bila sahranjena u Saint-Denisu. Za vrijeme Francuske revolucije grobovi su bili otvarani po naređenju revolucionarnih vlasti. Tijela su tada uklonjena i ubačena u dvije velike jame u blizini. Arheolog Alexandre Lenoir je spasio mnogo spomenika od revolucionarnih vlasti tvrdeći da su značajna za njegov muzej francuskih spomenika.

Tijela pogubljenih članova kraljevske porodice, Luja XVI, njegove supruge Marije Antoanete i sestre Elizabete, nisu pohranjena u Saint-Denisu, već su polivena krečom i zakopana u dvorištu crkve Madlen. Tijelo dofena Louisa-Josepha, koji je umro od tuberkoloze, sahranjeno u neoznačenom grobu u Parizu. Napoleon Bonaparte je 1806. ponovo otvorio Saint-Denis, ali ostaci kraljeva su ostali u masovnoj grobnici. Nakon Napoleonovog progona na Elbu, Burbonci su krenuli u potragu za tijelima Luja XVI i Marije Antoanete. Nešto kostiju za koje su pretpostavili da su njihove sahranili su 1815. u Saint-Denisu.

Masovna grobnica je otvorena 1817. godine, ali bilo je nemoguće utvrditi kome pripadaju pojedine kosti. Sve kosti smještene su u jednu kosturnicu u Saint-Denisu sa imenima stotina članova francuskih dinastija. Kralj Luj XVIII je sahranjen 1824. u centru kripte, pokraj grobova Luja XVI i Marije Antoanete. Baziliku je restaurirao arhitekt Violett-le-Duc, koji je čuven po radu na crkvi Notre Dame u Parizu. On je ponovo uzeo sve spomenike iz francuskog muzeja spomenika i vratio ih u crkvu. Tijelo Luja VII, koji je bio sahranjen na drugom mjestu, sahranili su u Saint Denisu. Mumifikovano srce dofena, koji je trebao postati Luj XVII, zapečaćeno je u kriptu 2004.

Grobovi uredi

Poznati francuski vladari i njihove supruge sahranjeni u bazilici Saint-Denis su:

Vanjski linkovi uredi