Baltički put ili baltički lanac bile su mirne političke demonstracije, koje su se dogodile 23. augusta 1989. Oko dva miliona ljudi uhvatilo se za ruke u obliku ljudskog lanca u rasponu od 600 km preko tri baltičke države - Estonske SSR, Letonske SSR i Litvanske SSR, tada republike Sovjetskog Saveza.[1]

Ljudski lanac koji povezuje tri glavna grada pribaltičkih zemalja 1989.

Time se obilježila 50. godišnjica pakta Ribbentrop-Molotov između Sovjetskog Saveza i nacističke Njemačke. Pakt i njegovi tajni protokoli podjele istočne Europe, doveli su do okupacije baltičkih država 1940. godine.

Demonstracije Baltičkog lanca organizirale su baltičke stranke, koje su se zalagale za neovisnost. Prosvjed je osmišljen, kako bi privukao globalnu pozornost pokazujući želju naroda za nezavisnost za svaki od tih entiteta. Također je pokazana solidarnost među ta tri naroda. Događaj je opisan kao kampanja, koja je polučila efikasan publicitet i emocionalno-vizualno zadivljujući prizor. Baltički aktivisti objavili su, da je na snazi ilegalna sovjetska okupacija i izrazili su želju za nezavisnošću baltičkih republika, ne toliko kao političko pitanje, već kao moralni problem. Sovjetske vlasti u Moskvi odgovorile su na događaj samo s intenzivnom retorikom.

U roku od šest mjeseci od protesta, Litvanija je postala prva republika Sovjetskog Saveza koja je proglasila nezavisnost.

Izvori uredi

  1. Wolchik, Sharon L.; Jane Leftwich Curry (2007). Central and East European Politics: From Communism to Democracy. Rowman & Littlefield. str. 238. ISBN 0-7425-4068-5. 

Vanske veze uredi