Baazigar (Devanagari: बाज़ीगर, Nastaliq: بازیگر, Prevod: Kockar je Bolivud film nastao 1993 godine. To je triler koji govori o mladom čovjeku, koji će uraditi apsolutno sve kako bi se osvetio. Film izgleda kao da je inspirsan holivudskim trilerom "Poljubac prije smrti". Film je šokirao indijsku publiku sa neočekivanim nasiljem, koji inače nije standard u Bolivud filmovima. Ipak, film je prošao jako dobro na tržištu, a takođe to je prvi film Shahrukh Khana u kojem on igra negativca. Glavna uloga je trebala da pripadne Akshay Kumaru, ali je on odbio.

Baazigar
RežijaRobin Bhatt
ProdukcijaGanesh Jain
UlogeShahrukh Khan,
Kajol,
Shilpa Shetty,
Rakhee,
Dalip Tahil,
Anant Mahadevan,
Siddharth,
Johnny Lever
Premijera18 novembar 1993
JezikHindi / Urdu
Baazigar na Internet Movie Database

Sadržaj uredi

Ajay Sharma, (Shahrukh Khan), je čovjek koji traži način za osvetu. Njegov otac je jednom posjedovao veliku kompaniju i bio bogat čovjek, ali je bio prevaren od strane Madan Chopre u kojeg je vjerovao. Oni su skroz osiromašili i njegov otac ubrzo umire, kao i njegova mlađa sestra. Njegova majka boluje od mentalne bolesti i gubitka pamćenja. Sve ovo ga je pokrenulo na to da svoj život posveti osveti. On želi da ubije čovjeka koji je odgovoran za nepravdu koja je nanijeta njemu i njegovima i takođe da ga stavi u isti položaj u kojem je i on bio.

Ajay počinje da izlazi sa Seemom, kćerkom Choprinom. On se krišom sastaje sa njom. U međuvremenu dolazi i Priya, njena mlađa sestra. Sa njom se upoznaje na trkama, đe pušta njenog oca da dobije trku, kako bi se zbližio sa njom. Poslije nekog vremena, on ubija Seemu, a prije toga je naćerao da potpiše dokument u kojem priznaje kako se sama ubija i kako niko nije odgovoran za njenu smrt.

Ajay nastavlja da izlazi sa Priyom, i kuje dalje planove za svoju osvetu. Priya ne vjeruje da se njena sestra ubila, već ide kod policijskog inspektora, kako bi se istražila smrt njene sestre. Dvije - tri osobe posjeduju sliku na kojoj se nalazi Seema a u pozadini Ajay. Saznajući za to on ih ubija, i zameće policiji trag, da je za sva ubistva odgovoran momak, kojeg je on ubio.

Ubrzo on počinje da radi kod Madan Chopre i kao vjerenik njegove kćerke, on dobija ovlašćenja. Kada Madan Chopra ode na put, Ajay svu firmu prebaca na sebe, a njega istjeruje iz firme, isto kao što je i on uradio njegovom ocu, dugo godina prije. Tu on otkriva svoj identitet.

Priya nalazi Ajayovu kućnu adresu, i nalazeći njega počinje da se svađa sa njim, oko smrti njene sestre. Tu joj on otkriva, prošlost između njihovih porodica.

Chopra dolazi sa svojom bandom i žele da ubiju Ajaya. Chopra je ranio Ajaya, i tada njegova majka izlazi i prvi put posle toliko vremena vraća svijest. To daje snage Ajayu i on se bori sa Choprom. Ubija Chopru, ali kako je teško ranjen, njegova majka sa suzama i bolom gleda, kako joj sin umire na rukama.

Uloge uredi

Muzika uredi

Muzika iz filma je postala jedna od najuspješnijih te godine. Komponovao je Anu Malik.

Pjesma Pjevač
Ye Kaali Kaali Aankhein Kumar Sanu Shahrukh Khan, Kajol
Kitabein Bahut Si Asha Bhosle, Vinod Rathod Shahrukh Khan, Shilpa Shetty
Chhupana Bhi Nahi Aata Vinod Rathod Vinod Rathod
Baazigar Oh Baazigar Kumar Sanu, Alka Yagnik Shahrukh Khan, Kajol
Ae Mere Humsafar Vinod Rathod, Alka Yagnik Shahrukh Khan, Shilpa Shetty

Nagrade uredi

Vanjske veze uredi