Autocesta A5 (Hrvatska)

Autocesta A5 ("Slavonska autocesta" ili "Slavonika"), je autocesta u gradnji i djelomicno otvorena za promet na dionici cvor Sredanci-Osijek a po zavrsetku treba da poveze Bosnu i Hercegovinu sa Madjarskom i Srednjom Evropom.Pocinje na gr. prelazu Svilaj a zavrsava na gr. prelazu Branjin Vrh.Pripada trecem kraku koridora V, tj. koridoru Vc

Čvorište 16 kod Sredanaca

Povijest uredi

Dana 9. studenog 2007. svečano je puštena u redovni promet prva dionica od odmorišta Sredanci do Đakova. Nastavak od Đakova do Osijeka se očekuje u 2008 godini. Nakon toga, nastavak do Belog Manastira. Nastavak do Mađarske granice s jedne strane i BiH granice s druge se očekuje, kada te dvije države naprave svoj dio koridora 5, kraka C, čiji je autocesta A5 dio (cestovni koridor 5C). A5 kada bude puštena u promet povezivati će Baranju, Slavoniju, Posavinu te Bosnu i Hercegovinu.

Budućnost uredi

Zbog svog položaja, izravno križanje sa autocestom A3 i neizravni nastavak preko susjedne države na još neizgrađenu autocestu A10, ovo je vrlo perspektivna prometnica. U trenutnom stanju, može se promatrati kao produžena ruka Autoceste A3.

Ova autocesta je izravna poveznica sjeverostočne Europe i neizravna poveznica jugoistočne Europe sa Jadranskim Morem. Također, ona bitno skraćuje put iz istočne Hrvatske prema Jadranskom moru, spajajući Hrvatsku preko susjedne države.

Važnost uredi

Autocesta je dio međunarodnog Koridora Vc.

Vanjske veze uredi