Autoboti (Autobots) su heroji iz Transformers linije igračaka i povezanih stripova i crtanih filmova. Japanski naziv za Autobote su Sajbertronci. Njihov vođa je Optimus Prajm, mada su Autobotima komandovali i Rodimus Prajm i Sentinel Prajm. Autoboti su u stalnom ratu sa Deseptikonima. U originalnoj američkom crtanom filmu, Autoboti su potomci linije robota koje su stvorili Kvintesoni kao radnu snagu. U ostalim kontinuitetima, Autobote, kao i Deseptikone, je stvorio Primus da štite vasionu od zlog Unikrona. Titula Prajm (od engleske reči Prime što znači prvi) je u čast Primusa.

Crtana serija uredi

U originalnoji seriji, Autoboti su potomci rase robota-radnika koje su stvorili Kvintesoni, vanzemaljci sa pet lica, dok su Deseptikoni potomci rase vojnih robota. Posle pobune koja je oterala Kvintesone sa planete Sajbertron, Deseptikoni – kako su sebe nazvali – željni moći su započeli građanski rat. Autoboti nisu mogli ni da se nadaju da mogu biti ravni superiornoj vatrenoj moći i snazi na bojištu Deseptikona, i zato su se povukli u potaju, razvijajući veštinu transformacije, prilagođavajući svoja tela tako da mogu da se pretvore u druge oblike. Sa ovim dodatnim moćima, Autoboti su uspeli da pobede u sukobu i nastao je period mira, poznat kao Zlatno doba Sajbertrona, kada je bilo obilje energije, a planeta je sijala zlatnom svetlošću.

Ipak, radeći u tajnosti, Deseptikoni su takođe razvili tehnologiju transformacije zajedno sa novom sposobnošću letenja kada su u robotskom obliku i pod komandom jednog od prvih iz nove vrste, Megatrona, su napali jedan autobotski grad, ubivši tadašnjeg vođu Autobota. Ovaj čin nije objavljen, i mlađi roboti su nastavili da idolizuju ove nove moćne leteće robote, sve dok jednog takvog mladog robota, Orajana Peksa, nije prevario Megatron, dozvolivši mu pristup u postrojenje za skladištenje energije. Megatron je onda pokazao svoje pravo lice i smrtno oštetio Orajana, ali je drevni Autobot, Alfa Trajon, prepravio Orajana u prvog od nove ratničke vrste Autobota, Optimusa Prajma. Optimus Prajm je predvodio Autobote protiv Megatrona i Deseptikona u građanskom ratu koji je izbio još jednom.

Spisak Autobota uredi

Generacija 1 uredi

Primedba: Autoboti iz američke i japanske Generacije 1.

Komadanti uredi

Automobili uredi

Mala vozila uredi

Dinoboti uredi

Deluks vozila uredi

Džampstarteri uredi

Erialboti uredi

Protektoboti uredi

Mini-kasete uredi

Trostruki pretvarači uredi

Tehnoboti uredi

Trotlboti uredi

Hedmasteri uredi

Klonovi uredi

Targetmasteri uredi

Dupli Targetmasteri uredi

Monsterboti uredi

Pretenderi uredi

Hedmasteri Juniori uredi

Pauermasteri uredi

Trigerboti uredi

Ostali uredi

Roboti pod maskom uredi

Armada/Energon uredi

Sajbertron uredi

Vidi još uredi