Attitude (časopis)

attitude je britanski gej lifestyle magazine koji se distribuira širom sveta. Prvo izdanje magazina je objavljeno maja, 1994. Magazin je trenutno u vlasništvu kompanije Trojan Publishing[1].

attitude
Tipgej lifestyle magazin
VlasnikTrojan Publishing Ltd.
UrednikMatthew Todd
Osnivanjemaj 1994.
JezikEngleski jezik
SedišteLondon
DržavaUjedinjeno Kraljevstvo UK
Službeni websitehttp://www.attitude.co.uk/

Bivši urednik magazina, Adam Mattera je 2005. godine bio nagrađen kao najbolji urednik časopisa za muškarce od strane BSME-a[2]. Aprila 2008., modni urednik attitude-a je naveden u Times-u kao jedan od top 20 star-maker-a. Trenutni urednik časopisa je Matthew Todd. Nijedan od gej časopisa u UK ne objavljuje svoj tiraž (Bent je to ranije činio i imao je prodaju od oko 60.000 primeraka), ali Press Gazette objavljuje da je attitude najprodavaniji časopis u ovoj kategoriji[3].

Istrorija uredi

attitude je počeo da se objavljuje 1994., kao deo Northern and Shell grupe u vlasništvu Richarda Desmonda. Godine 2004. prodat je kompaniji Remnant Media, zajedno sa još 45 časopisa. Od tada se časopis kratko nalazio u vlasništvu Giant Clippera i Attitude Publication pre nego što ga je Trojan Publishing kupio 2008.

Časopis je imao probleme sa štampanjem i distribucijom tokom 2007., kada se januarski i junski broj nisu pojavili.

Sadržaj uredi

Među poznatim ličnostima koje su se slikale za naslovnu stranicu časopisa su Mitch Hewer, Mark Feehily, Kevin McDaid, Kylie Minogue, Madonna, Marilyn Manson, Elton John, McFly, Robbie Williams, Rupert Everett, Justin Timberlake, Philip Olivier, Lee Latchford-Evans, Freddie Ljungberg, Heath Ledger, David Beckham, George Michael, Rufus Wainwright, Will Young, Christina Aguilera, Dermot O'Leary, John Barrowman, Beth Ditto, Scissor Sisters i drugi.

Pored intervjua sa poznatim ličnostima, attitude pokriva širok opseg ozbiljnih tema, kao što je imigraciona politika, jačanje političke desnice u Istočnoj Evropi, predsednička kampanja u SAD. U toku predizborne kampanje u UK, 2005. Tony Blair je dao intervju i slikao se za naslovnu stranu časopisa. Attitude često dobije ekskluzivne intervjue sa poznatim ličnostima, kao što su intervju sa Madonnom, koji je prvi intervju za svetsko tržište povodom izlaska albuma Confessions On A Dance Floor, jedini intervju za štampane medije Elton Johna i David Furnisha, povodom njihovog braka, jedini intervju Heath Ledgera za gej štampu, prvi intervju grupe Take That posle njihovog povratka, itd. U avgustovskom izdanju 2009. godine, Daniel Radcliffe (Harry Potter) je dao svoj prvi intervju za gej štampu, u kome je izrazio podršku Liberalno demokratskoj partiji UK-a, kao i zgrožavanje nad homofobijom, izjavljujući da je homofobija odvratna, glupa i životinjska i da je on odrastao okružen gej ljudima.

Među saradnicima i saradnicama magazina nalaze se imena kao što su Julie Burchill, David Furnish, Mark Simpson (vodeći kolumnista u ranijim godinama), Tim Teeman, Simon Fanshawe, Will Self, Augusten Burroughs, Andrew M. Potts, Anthony Crank, Jackie Collins, Matt Lucas, Boy George, Russell T. Davies, Graham Norton, Preston iz The Ordinary Boys, Bruce LaBruce, fotograf Wolfgang Tillmans, Johann Hari iz The Independent, kao i Patrick Strudwick čija se popularna kolumna sada objavljuje u Gay Times-u.

U intervjuu koji se pojavio 2009. godine, Tony Blair ispituje stav pape prema homoseksualnosti, iznoseći stav da crkva mora da počne da preispituje ovu temu[4].

Izvori uredi

  1. „Trojan Publishing website”. Arhivirano iz originala na datum 2009-08-18. Pristupljeno 2009-07-26. 
  2. [„Attitude's January edition missing”. Pink News. Pristupljeno 26.7.2009. 
  3. „Financial crisis as Attitude misses another issue”. Arhivirano iz originala na datum 2009-03-02. Pristupljeno 2009-07-26. 
  4. Blair questions Papal gay policy

Vanjske veze uredi