Drevna Mezopotamija
EufratTigris
Asirologija
Gradovi / kraljevstva
Sumer: UrukUrEridu
KishLagašNippur
Akadsko Carstvo: Akkad
BabilonIsinSusa
Asirija: AssurNiniva
Dur-SharrukinNimrud
BabilonijaKaldeja
ElamAmoriti
HuritiMitanni
KasitiUrartu
Kronologija
Sumerski kraljevi
Asirski kraljevi
Babilonski kraljevi
Jezik
Klinasto pismo
SumerskiAkadski
ElamskiHurijski
Mitologija
Enûma Elish
GilgamešMarduk

Asirologija ili asiriologija je nauka koja sadrži arheološko, historijsko i lingvističko proučavanje Drevne Mezopotamije i drugih kultura Drevnog Bliskog Istoka koje su koristile klinopis.

Usprkos imena, asirologija se ne bavi samo asirskom, nego i babilonskom i sumerskom civilizacijom. Veliki broj glinenih pločica ispisanih klinopisom predstavljaju relativno bogat izvor podataka o najranijem periodu ljudske civilizacije, a arheološke iskopine daju važne podatke o začecima urbanizacije.

Asirologija se, s druge strane, smatra jednom od najzahtjevnijih akademskih disciplina među humanističkim naukama. Za nju je nužno poznavanje nekoliko semitskih jezika od kojih je najvažniji akadski, kao i biblijski hebrejski (radi usporedbe glinenih pločica s podacima iz Biblije). Asirolozi također moraju dobro savladati nekoliko stotina znakova klinopisa, a usprkos niza lingvističkih studija, još uvijek postoje poteškoće u tumačenju drevnih tekstova. Asirolozi također moraju dobro vladati s engleskim, francuskim i njemačkim jezikom kako bi mogli koristiti stručnu literaturu.

Znameniti asirolozi uredi

Među znamenite asirologe se ubrajaju:

Povezano uredi