Arizona Cardinals

Cardinals je naziv za najstariji danas aktivni profesionalni football klub u SAD. [1] [2] [3] Klub je osnovan godine 1898. pod nazivom Morgan Athletic Club u Chicagu. Klub se tada nazivao Racine Normals jer je prvotno bio smješten u čikaškoj Aveniji Racine (ne u Racineu u državi Wisconsin kao što mnogi pogrešno tvrde). Ime je promijenio Racine Cardinals nakon što su igrači počeli nositi crvene dresove naslijeđene od univerzitetskog kluba Chicago Maroons.

Nakon što je postao jedan od članova NFL godine 1920, klub je promijenio ime u Chicago Cardinals. Za vrijeme posnih godina drugog svjetskog rata se spojio u Pittsburgh Steelerse i postao klub poznat po imenu Card-Pitt. Cardinalsi su se preselili u St. Louis godine 1960 postavši St. Louis Cardinals. Klub se potom premjestio u gradsko područje Phoenixa 1988. godine, prvo igrajući na stadionu Sun Devilu u predgrađu Tempe. Klub se tada zvao Phoenix Cardinals prije nego što je počeo koristiti naziv "Arizona" 1994. godine.

Usprkos preseljenja u St. Louis, a potom u Arizonu, Cardinalsi su uvijek bili dijelom Istočne konferencije ili divizije. Kada je liga podijeljena na Istočnu i Zapadnu konferenciju pred sezonu 1953, Cardinalsi su smješteni na Istok dok su Chicago Bearsi smješteni na Zapad. Nakon što su 1970. godine spojene AFL i NFL, klub je smješten u NFC Istok. Cardinalsi su konačno premješteni u NFC Zapad u okviru reorganizacije 2002. godine.

Cardinalsi su kroz historiju bili poznati kao kronični gubitnici. Pobjednicima NFL su bili godine 1925 i 1947. Međutim, otada nisu osvojili nijedan naslov, i trenutno drže rekord u NFL po suši naslova. Klub je nakon toga osvojio samo dva naslova prvaka divizije - (1974, i 1975. godine) od 1947. godine. Usprkos toga što su najstariji profesionalni football klub u SAD, Cardinalsi u doigravanjima imaju rekord 2-5 (ne računajući Bert Bell dobrotvorni kup 1964. godine).

Tereni za trening Cardinalsa se još uvijek nalaze u Tempeu, dok se preko ljeta trenira u kampu Univerziteta Sjeverne Arizone u Flagstaffu.

Bilješke uredi

  1. "NFL History 1896-1910", NFL.com
  2. „Arizona Cardinals team history, azcardinals.com”. Arhivirano iz originala na datum 2008-02-01. Pristupljeno 2006-10-29. 
  3. Arizona Cardinals team history, profootballhof.com

Vanjske veze uredi