Arijarat V od Kapadokije

Arijarat V Euzeb Filopator (starogrčki: Ἀριαράθης Εὐσεβής Φιλοπάτωρ, Ariaráthēs Eusebḗs Philopátōr; vladao 163–130. pne. ili 126. pne.) bio je kralj Kapadokije.

Rodio se kao sin kralja Arijarata IV i njegove supruge, seleukidske princeze Antiohide. Njegova majka nije dugo vremena nije mogla začeti te je na prevaru dva dječaka proglasila svojim sinovima; kasnije je, međutim, uspjela začeti te je Arijarata proglasila svojim pravim sinom i nasljednikom. Antički izvori navode kako se Arijarat isticao izvrsnim obrazovanjem i besprijekornim karakterom - Livije tvrdi da se obrazovao u Rimu, ali većina historičara smatra kako je barem dio obrazovanja stekao u Ateni, pri čemu je postao blizak prijatelj pergamskog kralja Atala II.

Oca je na prijestolju naslijedio godine 163. pne. a ubrzo nakon toga je dobio ponudu od seleukidskog kralja Demetrija da se oženi za njegovu sestru. Nakon konzultacija s Rimljanima je tu ponudu odbio, na što je uvrijeđeni Demetrije godine 158. pne. pokrenuo vojsku, napao i osvojio Kapadokiju te na prijestolje postavio Arijaratovog lažnog brata Oroferna. Arijarat je utočište pronašao u Rimu, a ubrzo nakon toga se, uz rimsku intervenciju, vratio na prijestolje, pristavši na zajedničku vlast s Orofernom. Ona, međutim, nije potrajala, te je Arijarat 154. pne. vladao sam kada je pomogao Atalu II u ratu protiv Prusije II od Bitinije.

Arijarat je godine 130. pne. pomagao Rimljanima da u Pergamu uguše ustanak pod Aristonikom, a na tom pohodu je poginuo. Njegova supruga Nisa je tada poubijala šestoro vlastite djece kako bi sama preuzela vlast; narod je bio ogorčen na takvu okrutnost te je podigao pobunu, svrgnuo i pogubio Nisu, a jedini preživjeli sin Arijarat VI je postao novi kralj.

Prethodi:
Arijarat IV
Kralj Kapadokije
163. pne. – 130. pne.
Slijedi:
Arijarat VI

Izvori uredi

Napomene uredi

Greška u referenci: <ref> oznaka „livy_42.19” definisana u <references> ima grupni parametar „” koji se ne pojavljuje u ranijem tekstu.
Greška u referenci: <ref> oznaka „app_47” definisana u <references> ima grupni parametar „” koji se ne pojavljuje u ranijem tekstu.
Greška u referenci: <ref> oznaka „poly_32.10” definisana u <references> ima grupni parametar „” koji se ne pojavljuje u ranijem tekstu.

Greška u referenci: <ref> oznaka „laer_4.64” definisana u <references> ima grupni parametar „” koji se ne pojavljuje u ranijem tekstu.