Arcangelo Corelli

Arcangelo Corelli (Arkanđelo Koreli) rođen u Fusignano, 17. 2. 1653. – umro u Rimu, 8. 1. 1713, bio je značajan italijanski violinist I kompozitor barokne muzike.

Arcangelo Corelli

Prvi uspjeh stekao je u Parizu sa 19 godina, i do tad je već stekao evropsku reputaciju. Iz Pariza, uputio se za Njemačku, u Bavarsku 1681, u službi princa; između 1680. do 1685. proveo je značajno vrijeme u kući prijatelja violinsta i skladatelja Cristiano Farinellija, za koga se smatra da je bio ujak proslavljenog kastrata Farinellija. 1685 bio je u Rimu, I bio je miljenik Pape.

Način sviranja koji je prenio učenicima kao što su Francesco Geminiani, i Pietro Locatelli, I mnogi drugi, bio je od vitalnog značaja za daljnji način sviranja violine Govori se da je Corelli za sve violinste-skladatelje 18. vijeka Italije bio ‘’ikona’’ u koju su gledali prilikom daljnjeg razvoja načina sviranja i skladanja.

Corelli je pokopan u Pantheon u Rimu.

Šest zbirki koncerata, sonata i malih djela za violinu, i druga djela se pripisuju Corelliju. Najzačajnija djela su ‘’XII Suonati a violino e violone o cimbalo (Rome, 1700)’’ i 12 končerta grosa, opus 6.