Antonija Šola (Zagreb, 5. 6. 1979.) je hrvatska kantautorica, glumica i pjevačica, poznata i po ulozi u TV-seriji Zabranjena ljubav, kao i suradnji sa mnogim poznatim pjevačima u Regiji.

Antonija Šola
Lični podaci
Ime po rođenjuAntonija Šola
Datum rođenja05. 6. 1979. (1979-06-05) (dob: 44)
Mjesto rođenjaZagreb, SR Hrvatska, SFRJ (današnja Hrvatska),
Muzički rad
Period aktivnosti2006-
Žanrpop
Diskografska kućaCroatia Records
Ostalo
Službene stranicehttp://www.antonijasola.com/

Biografija uredi

Rođena je u Zagrebu 5. lipnja 1979. godine. Sudjeluje u dječjem zboru i dramskoj grupi cijelo školovanje, za vrijeme srednje škole pohađa privatne sate opernog pjevanja kod sada pokojnog opernog pjevača Marija Gjuraneca te kod profesorice pjevanja Denis Vasilj, te kod magistre umjetnosti Vlatke Burić. Apsolventica je na Hrvatskim studijima, smjer sociologija i hrvatska kultura.

Uz studij i ulogu Tine Fijan u Zabranjenoj ljubavi, pjeva i piše pjesme. Kao kantautorica sudjelovala je nekoliko puta na Dori na kojoj je trijumfirala sa svojom autorskom skladbom "Gdje je srce tu je dom" osvojivši najviše glasova publike no pobjeda joj izmiče za jedan bod žirija. Pojavljuje se i na festivalu "Oni dolaze" u sklopu radijskog festivala gdje je osvojila nagradu za najboljeg debitanta. Kao autorica pjesama se pojavljuje na albumima Tonija Cetinskog , Toše Proeskog, Emilije Kokić, Danijele Martinović, Petra Dragojevića, Ivana Mikulića, klape Kontrade i klape Lanterna, tamburaškog sastava Gazde, Vinka Coce, Marine Tomašević i mnogih drugih poznatih pjevača širom Balkana te osvaja brojne festivalske i diskografske nagrade, no njena najznačajnija suradnja je sa Tošom Proeskim sa kojim je snimila duet "Volim osmijeh tvoj" za koji je i napisala tekst. Njihov duet prodan je u platinastoj nakladi u rekordnih mjesec dana u sklopu edukativne akcije za djecu. Upravo video spot za taj duet proglašen je najemitiranijim i najboljim spotom u Makedoniji od 15 tv stanica, a Antoniji je dodijeljena i nagrada upravo za taj tekst od Tv Orbis u Bitoli, koju je za nju preuzeo konzul Republike Hrvatske u Makedoniji.

Njen prvi samostalni album pod nazivom "Anđele" ostvario je zlatnu pa platinastu ploču, dok je nedavno objavila i svoj drugi album "Gdje je srce tu je dom". Potpisuje tekst glazbe za pjesmu "Srce nije kamen" u izvedbi Toše Proeskog na špici RTL sapunice Zabranjene ljubavi koju i sama naziva najvećim uspjehom. Pjesma "Srce nije kamen" je službeno proglašena najslušanijom u 2006. godini po izboru svih radio postaja u RH I od ZAMP-a. Upravo serija "Zabranjena ljubav" kolegama Antoniji i Toši donijela je ogromnu popularnost u kratkom roku ne samo u Hrvatskoj nego i u Makedoniji, tako da je Toše Antoniju ugostio na svom posljednjem koncertu 5.10.2007. u Skopju gdje im je uručena statua Majke Tereze za humanost jer je cijeli koncert bio humanog karaktera. Antonija se u svom radu posebno ističe humanitarnim nastupima, primila je također i zahvalnicu udruge Terry Fox za borbu protiv raka pod pokroviteljstvom Kanadskog veleposlanstva u Zagrebu, aktivna je članica humanitarne udruge RTL pomaže djeci RTL Televizije.

  • 2007. godine je nastupila na Hrvatskom radijskom festivalu s pjesmom "Anđele".
  • 2008. godine na Hrf-u sudjeluje sa pjesmom "Nebu pod oblak" te osvaja nagradu publike i nagradu čitatelja 24 sata.
  • 2008. Antonija je nastupila na festivalu Ohrid fest u Makedoniji i ostvarila Grand Prix. Nedavno je skladala i snimila pjesmu u suradnji sa tamburaškim sastavom Gazde pod nazivom "milijun poljubaca" koja već 8 mjeseci ne silazi sa prvih mjesta svih relevantnih top ljestvica u Hrvatskoj. Kao autor sudjeluje na albumima raznih izvođača širom Balkana.
  • Krajem listopada 2008. godine sudjeluje kao natjecateljica u glazbeno-zabavnom spektaklu Ples sa zvijezdama, gdje joj je partner Hrvoje Kraševac, te osvaja srca publike.

Uloge (TV) uredi

Vanjske veze uredi