Antipapa Bonifacije VII

Protupapa Bonifacije VII., pravim imenom Franco Ferucci (? - 20. srpnja 985) je bio katolički protupapa 974, te od 984. do 985. godine. O njegovom ranom životu ima vrlo malo podataka. Godine 972. je izabran za kardinala-đakona.

Bonifacije VII.
Bonifacius VII
Razdoblje papinstva 974, te od 984. do 985.
Prethodni protupapa Kristofor
Slijedeći protupapa Ivan XVI.
Pape imena Bonifacije

Godinu dana kasnije je za papu izabran Ivan XIII, kandidat iza koga je stajao rimsko-njemački car Oton Veliki, a kome se protivila lokalna rimska aristokracija na čelu sa moćnim klanom Crescentii. Nakon što je Oton umro, a naslijedio ga sin Oton II, prezaokupljen uspostavom vlastitog autoriteta u drugim dijelovima Carstva, za aristokrate na čelu Crescenciom I je to bio znak da 974. svrgnu i utamniče "njemačkog" papu. Kada je Oton II poslao emisare sa zahtjevom da se stari papa pusti, Crescencio ili Bonifacije su izdali zapovijed da se papa u Anđeoskoj tvrđavi zadavi. Bonifacije je preuzeo papsku vlast. Međutim, nakon samo mjesec dana su u Rim došle njemačke trupe te je Bonifacije prisiljen na bijeg; sklonište je pronašao na bizantskoj teritoriji.

Za novog papu je izabran Benedikt VII koji je organizirao sinod na kome je Bonifacije ekskomuniciran. Usprkos toga je 980. uspio uz pomoć vlastitih pristaša nakratko preuzeti vlast u Rimu prije nego što su ga 981. opet uspjele protjerati njemačke trupe. Godine 984. kasnije se ponovno uspio vratiti, iskoristivši nezadovoljstvo Rimljana još jednim pro-njemačkim papom Ivanom XIV. Vladao je oko jedanaest mjeseci prije nego što je iznenada umro.

Nakon smrti je, prema navodima (koje dio historičara smatra pristranim i nepouzdanim), bio toliko nepopularan da je gomila njegovo nago truplo vukla po ulicama. Novim papom je postao Ivan XV.