Prokopije Antemije (oko 42011.7. 472) je bio car Zapadnog rimskog carstva između 12.5. 467. godine pa do smrti. Antemije je poslednji car na tronu Zapada koji je pokazao vladarske sposobnost. Pokazao je volju da se suoči sa nevoljama koje je Zapad imao sa Vizigotima u Španiji i naročito sa Vandalima pod Gejzerikom koji su u severnoj Africi stvorili svoju državu.

lik cara Antemija na zlatnom novcu. Pun natpis glasi: „naš gospodar, Antemije, pobožni, srećni, August“.

Rodoslovlje i početak karijere uredi

Ako se pogleda rodoslovlje ovog cara može se vidjeti da je on bio posljednji pravi rimski car. Po očevoj liniji on je potomak uzurpatora Prokopija koji je bio posljednji carski predstavnik Konstantinove dinastije, dok je po majčinoj liniji bio potomak regenta Antemija koji je vladao Istočnim Rimskim Carstvom između 408 i 413 godine tijekom maloljetstva cara Teodozija II.. Kako je otac Antemija bio general Prokopije potpuno je očekivano da se i on odlučio za vojnu karijeru. Kako je sam bio uspješan vojskovođa uzdigao se do ranga generala nakon čega postaje miljenik Marcijana za čiju kćer će se oženiti. Kako je Antemije sada postao zet cara bez sinova, a ujedno bio i konzul za 455 godinu svi su očekivali da će postati car nakon Marcijanove smrti.

Zapadni car uredi

Na početku vladavine Antemija je podržavao vizantijski car Lav I. I u drugim diplomatskim poljima Antemije je bio uspešan: oženio je svoju kćer za Ricimera, komandantom najjače vojske u Italiji. Takođe, Antemije je bio u dobrim odnosima sa glavnim komandantom Ilirika Marcelin. Međutim, u ratu protiv Vandala, došlo je do katastrofe kada je poražena Bizantska flota od 1.000 brodova i 100.000 mornara i vojnika. Ta katastrofa u kojoj on nije učestvovao je zapečatila njegovu sudbinu pošto nakon nje Vizigoti objavljuju rat, a rimski vojni zapovjednici u današnjoj Španjolskoj i Francuskoj otkazuju poslušnost.

Sudbinu Antemiju će zapečatiti Ricimer koji je bio nezadovoljan s carevim direktnim upravljanjem u Italiji. Razdoblje 470. - 472. godine prolaze u svađama njih dvojice koje će na kraju rezultirati Ricimerovom pobjedom i njegovim proglašenje Olibrija za novog cara. Antemije koji nikada neće biti prihvaćen od Senata pošto je bio Grk će na kraju biti poražen, zarobljen i ubijen 11.7. 472.

Prethodnik:
Libije Sever
Zapadnorimski carevi

467472.

Nasljednik:
Olibrije