Sveti Ansgar, Anskar ili Oscar, (8. septembar 801 – Bremen, 3. februar 865) bio je nadbiskup Hamburg-Bremena, u doba kada je biskupija Hamburg bila sjedište "Misije pokrštavanja Sjevera". Ansgar je zbog toga poznat kao "Apostol Sjevera".

Sveti Ansgar

Ansgar, autor: Hugo Hamilton (1830)
Apostol Sjevera
Rođen/a 8. septembar 801
Umro/la 3. 2. 865. (dob: 63), Bremen
Štuje se u Pravoslavna crkva,
Rimokatolička crkva,
Luteranska crkva,
Anglikanska zajednica
Kalendar svetaca 3. februar

Obrazovao se u opatiji Corbie u današnjoj Francuskoj. Franački kralj Louis I Pobožni ga je poslao u misije pokrštavanja dotada paganskih sjevernih germanskih naroda. Tako je u današnjem Jyllandu pokrstio jutskog kralja Haralda Klaka, a oko 829. na poziv kralja Björna kod Haugija pokrštavao pretke današnjih Šveđana. Godine 831. se vratio na Louisev dvor u Wormsu kada je imenovan nadbiskupom Hamburga.

Njegovo stolovanje je nakon Louisove smrti bilo ispočetka obilježeno poteškoćama. Godine 845. su Danci napali i uništili Hamburg, spalivši sve crkvene knjige; tada ga je napustio veliki broj sljedbenika, ali je na kraju primio pomoć od kralja Louisa Nijemca. Poslije je stvorio dobre odnose sa danskim kraljem Horikom Starijim i njegovim sinom Horikom II. Potom je oko 848. do 850. otišao u još jednu misiju u današnju Švedsku kod kralja Olofa.

Nakon smrti je o njemu napisana hagiografija Vita Ansgari.

Literatura uredi

  • Pryce, Mark. Literary Companion to the Festivals: A Poetic Gathering to Accompany Liturgical Celebrations of Commemorations and Festivals. Minneapolis: Fortress Press, 2003.
  • Tschan, Francis J. History of the Archbishops of Hamburg-Bremen. New York: Columbia University Press, 1959.
  • Wood, Ian. The Missionary Life: Saints and the Evangelisation of Europe, 400 – 1050. Great Britain: Longman, 2001.
  • Life of Ansgar

Vanjske veze uredi


Ansgar
Rođen/a: 8 September 801 u Amienu ili 796 u Corbiee Umro/la: 3 February 865 u Bremenu
Rimokatoličke crkvene titule
Nova biskupija Nadbiskup Hamburga
834–865
Slijedi:
Rimbert
Prethodi:
Leuderich
Biskup Bremena
848–865