Anoftalmija, poznata i kao anoftalmus (grčki: ανόφθαλμος, "bez oka"), je kongenitalno odsustvo jednog ili oba oka.

Desnostrana anoftalmija (snimak magnetnom rezonancijom)

Učestalost uredi

Prava ili primarna anoftalmija vrlo je rijetka. Dijagnoza prave anoftalmije može se postaviti samo onda kad postoji potpuno odsustvo očnog tkiva u orbiti. Puno češće se viđa ekstremna mikroftalmija. U tom stanju, mala jabučica je prisutna u orbitalnom mekom tkivu, što se ne vidi inicijalnim pregledom.

Postoje tri tipa ovog stanja:

  • Primarna anoftalmija je kompletno odsustvo očnog tkiva zbog greške u razvoju dijela mozga koji formira oko.
  • Sekundarna anoftalmija: oko se počne razvijati pa iz nekog razloga prestane, ostavljajući dijete samo sa rezidualnim očnim tkivom ili ekstremno malim očima koje se mogu vidjeti samo detaljnim pregledom.
  • Degenerativna anoftalmija: oko se počelo formirati a onda iz nekog razloga degenerira. Jedan od razloga za to mogao bi biti nedostatak opskrbe oka krvlju.

Uzroci uredi

Anoftalmija i mikroftalmija mogu se razviti sekundarno zbog prestanka razvoja oka u raznim stadijima razvoj optičke vezikule. Bitno je prepoznati mikroftalmiju zato što razvoj orbitalne regije, isto kao i vjeđa, ovisi o prisutstvu oka normalne veličine u intrauterinom razvoju. Anoftalmija je katkad klinička karakteristika trisomije 13 koja je velika kromosomska abnormalnost.

Liječenje uredi

Rano liječenje raznim ekspanderima i kirurgijom, kad je to potrebno, pomaže u smanjenju orbitalne asimetričnosti i kozmetskog deformiteta kod te djece.

Vanjske veze uredi