Angelo Partecipazio

Agnello Participazio (Angelo Particiaco, latinski: Agnellus Particiacus; ? - 827) bio je 10. (po tradiciji) i 8. (po historijskim izvorima) dužd Venecije, koji je vladao od 811. do 827.

Poticao je iz bogate trgovačke porodice u Heracleji, te bio jedan od najranijih doseljenika na otok Rialto, gdje je naselje civitas Rivoalti pod njim postalo civitas Venetiarum. Agnello se godine 810. istakao uspješnom obranom Venecije od franačke opsade pod Pipinom od Italije. Tadašnji dužd Obelerio je bio po pro-franačkim simpatijama, pa je 811. svrgnut zajedno sa svojim su-duždevima i braćom Beatom i Valentinom.

Sljedeće godine je sklopljen Pax Nicefori kojim je Franačka priznala suverenitet Bizanta nad Venecijom. U stvarnosti je Venecija funkcionirala kao nezavisna država. Agnello je bio prvi dužd koji je sebi sagradio palaču i kovao novac. Vladavinu mu je također obilježila intenzivna graditeljska aktivnost, odnosno stvaranje kanala i mostova po kojima je danas poznata Venecija. Posljednje godine života mu je, međutim, obilježio sukob među sinovima Giustinianom i Giovannijem, nastao kada je Giovanni tokom Giustinianove diplomatske misije u Carigradu imenovan su-duždom i nasljednikom. Agnello je tokom sukoba čak opsjeo Giustiniana ali ga je na kraju ipak proglasio svojim nasljednikom.

Literatura uredi

Političke funkcije
Prethodi:
Obelerio degli Antenori
Doge of Venice
811–827
Slijedi:
Giustiniano Participazio