Angela Yvonne Davis (Birmingham, Alabama, 26. siječnja 1944.) je američka marksistička i feministička politička aktivistica, filozofkinja, akademska djelatnica i autorica sa statusom profesora na Sveučilištu u Kaliforniji u Santa Cruzu. Davis je bila dugogodišnja članica Komunističke partije SAD-a (CPUSA) i jedna od osnivačica Komiteta za korespondenciju za demokraciju i socijalizam (CCDS). Davis je puno pisala o temama kao što su klasa, rod, rasa i zatvorski sustav u SAD-u.

Angela Davis
Angela Davis
Angela Davis 2014. godine
Rođenje Birmingham, Alabama, 26. siječnja 1944.
Standardizacija infokutija

Rođena je u Birminghamu u Alabami, a studirala je na Sveučilištu Brandeis i Sveučilištu u Frankfurtu. Studirajući pod vodstvom Herberta Marcusea i utjecajem Frankfurske škole sve je više dolazila u dodir sa radikalnom lijevom politikom. Po povratku u SAD studirala je na Sveučilištu u Kaliforniji u San Diegu prije preseljenja u Istočnu Njemačku gdje je doktorirala na Sveučilištu u Berlinu. Po ponovnom povratku u SAD pridružila se Komunističkoj partiji i postala aktivna u vezi brojnih društvenih tema i problema kao što su feministički pokret drugog vala ili kampanja protiv Vijetnamskog rata. 1969. godine zaposlena je kao asistentica filozofije na Sveučilištu u Kaliforniji u Los Angelesu (UCLA). UCLA ju je ubrzo otpustila zbog članstva u Komunističkoj partiji, a nakon što je sud odluku o otpuštanju proglasio ilegalnom sveučilište ju je svejedno otpustilo zbog korištenja neprimjerenog jezika.

1970. pištolj koji joj je pripadao korišten je u oružanom preuzimanju sudnice u okrugu Marin u Kaliforniji pri čemu su četiri osobe smrtno stradale. Pod optužnicom za tri zločina koja su uključivali i urotu s ciljem ubojstva, držana je u zatvoru dulje od godinu dana prije nego je 1972. godine oslobođena po svim točkama optužnice. Kroz 1980-e dva puta je bila kandidat Komunističke partije za zamjenika predsjednika, a u isto je vrijeme bila zaposlena kao profesorica etničkih studija na Državnom sveučilištu San Francisca. 1991. godine je u kontekstu raspada SSSR-a napustila Komunističku partiju i sudjelovala u osnivanju CCDS-a. Iste se godine pridružila katedri za ženske studije na Sveučilište u Kaliforniji u Santa Cruzu gdje je postala i direktorica katedre do umirovljenja 2008. godine. 1997. sudjelovala je u osnivanju Kritičnog otpora, organizacije koja radi na ukidanju zatvorsko-industrijskog kompleksa. I nakon umirovljenja nastavila je pisati i djelovati unutar pokreta kao što su Occupy i Kampanji za bojkot, deinvestiranju i sankcije.

Davis je primila brojne nagrade uključujući i Lenjinovu nagradu za mir u SSSR-u, a uvrštena je i u američku Nacionalnu žensku kuću slavnih.[1] Zbog optužbi zbog podrške političkom nasilju i potpore SSSR-u često ju se u SAD-u smatralo i kontroverznom javnom osobom.[2] 2020. magazin Time odabrao ju je kao ženu godine za 1971. prilikom sastavljanja liste od 100 žena po godinama od godine kada su žene u SAD-u dobile pravo glasa.[3] Iste ju je godine magazin uvrstio i među 100 najutjecajnijih osoba na svijetu.[4]

Izvori uredi

  1. „Davis, Angela”. National Women's Hall of Fame. 
  2. „The Real Stain on Angela Davis' Legacy Is Her Support for Tyranny”. The Bulwark. January 23, 2019. 
  3. Kendi, Ibram X.. „100 Women of the Year”. Time. Pristupljeno June 2, 2020. 
  4. „Angela Davis: The 100 Most Influential People of 2020”. Time. Pristupljeno September 23, 2020.