Anette Olzon (vjenčano Anette Blyckert, Katrineholm, 21. lipnja 1971.) je švedska glazbenica i trenutno glavni vokal finskog benda Nightwish. Anette je bivša glavna vokalistica švedskog benda Alyson Avenue.

Anette Olzon
Lični podaci
Datum rođenja21. lipnja 1971.
Katrineholm, Švedska
Zanimanjepjevačica
Muzički rad
Period aktivnosti1988. -
ŽanrSymphonic metal
Power metal
Melodic rock
Heavy metal
Soul
Instrumentvokal, oboa

Počeci uredi

Kao dijete je svirala obou, a sa 13 godina se počela natjecati u raznim emisijama koje traže nove talente s vremenom učeći o glazbi što ju je dovelo do studiranja glazbe na glazbenom konzervatoriju u Helsingoru u Danskoj. Pridružila se bendu Take Cover kada je imala sedamnaest i iako bend nije bio previše uspješan sa 21 je postala vodeći vokal u rock opera grupi Gränsland.

Karijera uredi

Anette se priključila Alyson Avenue od 1999. do 2005., mjenjajući muškog vokalsta što je ubrzo dovelo do naglog povratka slave bendu. No 2007. otišla je iz Alyson Avenua i priključila se Nightwishu, a Alyson Avenue je nastavio s novim muškim vokalistom. Do 24. ožujka 2007. javnosti nije bilo otkriveno tko je nova glavna pjevačica Nightwisha a Anette se predstavila dan prije izlaska novog singla s albuma Dark Passion Play; Eva.

Diskografija uredi

Studijski albumi

S Alyson Avenue

2000: Presence of Mind 2003: Omega

S Nightwishom

2007: Dark Passion Play

Singli

S Nightwishom

Vanjske veze uredi